Descoperire fără precedent în România: sute de ani nimeni n-a știut ce se ascunde în Castelul Corvinilor

de: Andrei Simion
22 04. 2020
Dumby / Flickr

Castelul Corvinilor e în centrul atenției acum. În timp ce castelul e în plin proces de restaurare, vine și cu surprize.

Castelul Corvinilor e în proces de restaurare. E o investiție de circa cinci milioane de euro. În timpul acestor lucrări au fost făcute două descoperiri arheologice impresionante. Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelului Corvinilor, a anunțat că, odată cu deschiderea rosturilor şi îndepărtarea unor tencuieli realizate cu ciment a fost descoperită o intrare specială.

„Totodată, la etajul Turnului Alb, o plombă fragil montată într-o intrare de secol XVII ne-a adus plăcuta surpriză a unui acces într-o încăpere sigilată, ca să spunem aşa, după secolul al XVII-lea, cel mai probabil în secolul al XIX-lea, în timpul lucrărilor de restaurare. În acest sector, se păstrează într-o stare de sănătate excepţională fresca de secol XV cu care Castelul Corvinilor era împodobit în întregime”, a declarat arheologul Sorin Tincu.

Încăperea permitea accesul spre una din latrinele din secolul al XVII-lea din Castelul Corvinilor. Spaţiul va fi restaurat şi deschis spre vizitare, atunci când castelul va fi, în sfârșit, deschis turiștilor.

Castelul Corvinilor trece printr-un amplu proces de restaurare

În prezent, Castelul Corvinilor este închis vizitatorilor. Sunt derulate lucrările de restaurare. Acest proiect se ridică la cinci milioane de euro și e finanţat de Uniunea Europeană.

Proiectul de restaurare se va derula pe următorii doi ani şi vizează reabilitarea următoarelor obiectivelor: Turnul pictat, Bucătăria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortură, Turn flancare pod, Turnul nou de poartă, Scara spirală, Sala Cavalerilor şi Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuinţa sudică), dar și Aripa Zolyomi și Turnul Pustiu.

Un alt tip de lucrări vizează reabilitarea instalaţiilor sanitare existente. Va fi introdus un sistem de încălzire electric în locul instalaţiilor pe gaz, notează Adevărul.  În planurile proiectanţilor intră şi reabilitarea suprafeţelor pictate din Castelul Corvinilor, monumentul istoric fiind unicat în Ardeal prin frescele sale, acum şterse de timp sau în urma lucrărilor de reabilitare din trecut.