Demisie la TikTok: se duce aplicația la vale din cauza presiunii americanilor?
TikTok se luptă în aceste zile să facă față presiunii uriașe venite din partea Administrației Trump. Washington ar vrea fie ca aplicația să fie interzisă în America, fie să fie preluată de firme autohtone.
Din cauza presiunilor uriașe la care e supusă rețeaua TikTok în America, au loc schimbări importante în organigramă. Șeful aplicației chineze, Kevin Mayer, a decis să demisioneze, invocând exact aceste dispute purtate cu autoritățile din SUA.
Mayer le-a trimis o scrisoare angajaților în care și-a motivat gestul.
„Înțeleg că funcția pentru care m-am angajat – inclusiv conducerea globală a TikTok – va arăta foarte diferit ca urmare a acțiunii administrației SUA de a forța vânzarea afacerilor din Statele Unite”, a spus acesta.
Demisie la TikTok pe fondul disputelor cu SUA
Kevin Mayer se arată nemulțumit de solicitarea administrației Trump ca afacerile din SUA ale rețelei sociale deținute de gigantul IT chinez ByteDance să fie vândute unei companii americane. El susține că a preluat funcția cu alte gânduri.
„Înțelegem că evoluțiile politice din ultimele luni au schimbat semnificativ rolul lui Kevin pe viitor, și respectăm pe deplin decizia sa. Îi mulțumim pentru timpul petrecut în companie și îi dorim succes”, a declarat un purtător de cuvânt al TikTok, pentru Variety.
Kevin Mayer, fost director al diviziei de streaming a Disney, fusese numit la conducerea operațiunilor TikTok din SUA tocmai pentru că chinezii doreau să arate că n-au nicio legătură cu Guvernul de la Beijing. Administrația Trump, însă, nu s-a lăsat convinsă.
TikTok a recunoscut că vrea să dea în judecată Administrația Trump. Decizia a fost luată după semnarea decretului care spune că orice tranzacție cu ByteDance supusă jurisdicției americane va fi interzisă după 45 de zile. De asemenea, Trump a semnat un al doilea decret care arată că ByteDance are un termen de 90 de zile pentru vânzarea operațiunilor din SUA ale TikTok.
Cu alte cuvinte, Trump vrea ca TikTok să ajungă la americani – fie la Microsoft, fie la Oracle – fie să nu mai poată opera în condițiile normale pe teritoriul american. În SUA, TiTok a ajuns la peste 100 de milioane de utilizatori pe lună, dar la nivel mondial are peste 800 de milioane de utilizatori activi.