Declarația unică, modificată de ANAF: de ce schimbări trebuie să știi

de: Răzvan Băltărețu
09 01. 2020

ANAF a anunțat că modifică declarația unică. Aceasta cuprinde impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice. Ca termen de depunere, a rămas 15 martie.

Pentru declarația unică pusă în dezbatere de ANAF, salariul minim pentru care se face calculul este de 2.230 lei (brut). Asta înseamnă că 12 salarii minime înseamnă 26.760 lei. Din fericire, poți depune declarația unică și fizic, și digital.

Ce modificări a adus ANAF la declarația unică

ANAF a eliminat secțiunea privind impozitul pe veniturile din jocuri de noroc ca urmare a participării la jocuri de noroc la distanță și festivaluri de poker, realizate în perioada 1 ianuarie – 22 martie 2018, inclusiv. Asta pentru că, din 23 martie 2018, veniturile din jocuri de noroc se impun numai prin reținere la sursă. E astfel eliminată obligația declarării acestora în declarația unică.

În declarația unică de acum a fost actualizată secțiunea privind destinația unei sume din impozitul datorat pe venitul net/câștigul net anual impozabil, pentru susținerea entităților nonprofit/unităților de cult sau pentru acordarea de burse private.

Totodată, a fost introdusă subsecțiunea 1, secțiunea 1, Capitolul I a indicatorilor „Câștig” și „Venit impozabil”. Teoretic, asta e ca să îi ajute pe contribuabilii care au realizat câștiguri din transferul de monedă virtuală sau venituri impozabile ca urmare a cesiunii de creanţă.

Apoi, declarația unică de acum aduce comasarea rd.3 „Venit net anual” și rd.4 „Câștig net anual” de la subsecțiunea 1, secțiunea 1, Capitolul I. Are ca efect eliminarea unor eventuale confuzii apărute în procesul de completare a declarației. E introdusă însă o rubrică la secțiunea 2 de la Capitolul I referitoare la veniturile realizate din străinătate. Sunt scutite de impozit în România în baza unui acord internațional la care România este parte.

A mai fost introdus un câmp distinct la subsecțiunea 2, secțiunea 2, Capitolul II, astfel încât persoanele care realizează venituri de natura celor prevăzute la art. 155 din Codul fiscal, pentru care nu se datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate și care optează pentru plata acestei contribuții, să fie evidențiate distinct în formular.

A fost eliminată și secțiunea „Date informative privind efectuarea plăților”. Asta pentru că unii contribuabili întâmpinau dificultăți la identificarea plăților efectuate și la completarea rândurilor corespunzătoare din secțiune.

Poți consulta varianta de acum aici.