De ce sunt oamenii homofobi? Indiciile care răspund problemei
Nu e greu de bănuit, însă acum există și datele care să susțină ipoteza: un studiu a descoperit o legătură între nivelul scăzut de inteligență și apariția prejudecăților despre cuplurile de același sex.
Cercetătorii de la Universitatea din Queensland, Australia, au analizat legătura dintre inteligență și atitudini față de cuplurile de același sex. Aceștia s-au bazat pe studii anterioare care au arătat corelații între un nivel scăzut al IQ-ului și susținerea opiniilor preconcepute, cum ar fi homofobia și rasismul.
Cu toate acestea, studiul a fost o premieră în analiza legăturii dintre IQ și homofobie în ceea ce privește populațiile din afara SUA.
„În ciuda importanței și actualității subiectului, puține studii au abordat în mod specific legăturile dintre capacitatea cognitivă și atitudinile față de problemele LGBT”, a declarat Francisco Perales, autorul studiului.
Studiul a analizat un eșantion de 11,564 australieni. Cercetătorii au analizat datele din sondajul din 2012 privind dinamica gospodăriilor, veniturilor și muncii din Australia (HILDA)și un sondaj HILDA din 2015.
HILDA 2012 conținea întrebări care evaluau capacitățile cognitive ale oamenilor, în timp ce HILDA 2015 întreba respondenții despre atitudinea în ceea ce privește egalitatea de drepturi.
Mai concret, respondenții trebuiau să evalueze afirmația „cuplurile homosexuale ar trebui să aibă aceleași drepturi precum cuplurile heterosexuale” pe o scală de 1 (total dezacord) la 7 (total de acord).
Au descoperit că, în esență, cu cât ai un nivel mai mic al IQ-ului, cu atât este mai probabil să manifești păreri preconcepute împotriva cuplurilor de același sex.
„Există corelații bine cunoscute între capacitatea cognitivă scăzută și susținerea atitudinilor prejudiciabile sau non-egalitariene”, scriu autorii studiului.
„Acest document adaugă cunoștințelor existente, oferind primele analize ale asocierilor între capacitatea cognitivă și atitudinile față de problemele LGBT. Persoanele cu capacități cognitive scăzute sunt mai puțin susceptibile să susțină drepturi egale pentru cuplurile de același sex.”
Un studiu din 2012 publicat în Sage a descoperit o corelație similară între capacitatea cognitivă și atitudinile prejudecate referitoare la rasă.
După analiza a peste 15,000 de seturi de date din Regatul Unit, cercetătorii au constatat că inteligența redusă din copilărie conduce la o predispoziție către atitudini rasiste odată ajuns la vârsta adultă.
„Rezultatele noastre sugerează că abilitățile cognitive joacă un rol vital, deși subapreciat, în dezvoltarea prejudecăților”, au concluzionat autorii studiului.
„În consecință, recomandăm o concentrare sporită asupra capacității cognitive în cercetarea prejudecăților și o mai bună integrare a capacității cognitive în modelele de combatere a discriminării”.
Luând în considerare rezultatele găsite, autorii studiului sugerează că există nevoie de strategii care implică o participare sporită la educația tinerilor și îmbunătățirea nivelurilor capacității cognitive a populației.
Acest lucru ar putea fi un pas important în combaterea prejudecăților față de cuplurile de același sex și a rasismului.