De ce se ferește ministrul Muncii să spună câți bugetari vor intra în șomaj tehnic

de: Ciprian Ioana
14 04. 2020
Inquam Photos / Ilona Andrei

Guvernul a anunțat că lucrează la un proiect prin care o parte din bugetari să intre, prin rotație, într-o formă de șomaj tehnic. Întrebată despre acest lucru, Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a părut că se ferește să vină cu niște date legate de impactul unei astfel de măsuri.

Guvernul pregătește în această perioadă o măsură ce se vrea una de solidaritate. E vorba de intrarea, prin rotație, a unor anumite categorii de bugetari într-o formă de șomaj tehnic. Practic, la cum sună propunerea acum, ar urma să fie plătiți o jumătate de lună doar cu 75% din salariu.

Ministrul Muncii a fost întrebat cam care ar fi impactul unei astfel de măsuri. Cu alte cuvinte, câți bugetari ar fi afectați, exceptând categoriile care nu intră la această formă a șomajului tehnic – adică medicii, profesorii, angajații Guvernului și cei din MAI și MApN.

Ministrul Violeta Alexandru a ocolit răspunsul.

Câți bugetari intră în șomaj tehnic

Ministrul Muncii a fost întrebată câți bugetari ar fi afectați de măsura șomajului tehnic. Și a evitat să răspundă.

„Nu există nicio evaluare într-un singur loc a tuturor angajaților din sistemul public și am mai vorbit despre acest lucru. (…) Nu că nu știm astăzi, n-am știut niciodată câți angajați sunt în sectorul public. Nu există o centralizare la nivelul țării cu privire la toți angajații din toate primăriile, toți angajații din toate consiliile județene, toate prefecturile, toate companiile.”
Violeta Alexandru, ministrul Muncii

Într-o declarație la Digi24, ministrul a amintit că „există o bază de date la Agenția Națională a Funcționarilor Publici cu privire la cei care ocupă funcții publice, dar cum știți, în sectorul public lucrează și angajați contractuali. Prin urmare, de îndată ce toate aceste instituții își centralizează datele și își evaluează situația reducerii activității în anumite domenii, atunci vom avea poza generală asupra impactului măsurii anunțate de guvern.”

Cei de la Factual au demontat, însă, afirmația ministrului. Pentru că adevărul este că există o bază de date cu angajații din sistemul public. Pe site-ul Ministerului Finanțelor e exact situția din februarie 2020, unde se arată că avem un total de 1,246,340 angajați la stat, dintre care 801,359 se află în administrația publică centrală, iar restul de 444,981, în administrația publică locală.

E posibil, însă, ca ministrul Muncii să fi știut că numărul bugetarilor care vor intra în această formă de șomaj tehnic să fie destul de mare. Mai ales că sunt vizați exact cei fără de care activitatea unei instituții publice se poate desfășura în condiții cât de cât normale pentru două săptămâni.

Bugetarii care sunt ținuți în posturi în administrația locală, fără să fie nevoie reală de ei, ar putea fi extrem de mulți. Iar ministrul Muncii știe asta.