De ce se duce lumea spre Bitcoin în plină criză și cât de sigură e moneda digitală
Pandemia de coronavirus a adus sau va aduce vremuri tulburi din punct de vedere economic. Întrebarea nu e dacă va veni o criză, ci când va veni și cât de dureroasă va fi. În tot acest context, unii văd un refugiu în Bitcoin. Există și analiști care avertizează asupra acestei decizii.
Bitcoin e cea mai cunoscută monedă virtuală și, în ciuda pieței extrem de volatile, continuă să fie preferată de mulți. Criptomoneda a avut fluctuații mari în ultimii ani. S-a dus, la un moment dat, spre 20.000 de dolari doar ca să coboare apoi la doar 3-4 mii de dolari.
Acum, pare că-și revine puternic după neîncrederea de care a avut parte în primele luni ale anului. A trecut peste pragul de 10.000 de dolari și, din nou, de fiecare dată când apar astfel de creșteri, apar cei care susțin sus și tare că Bitcoin e viitorul.
Bitcoin, monedă văzută drept refugiu în criză
Valoarea de peste 10.000 de dolari la care a urcat Bitcoin e cea mai mare din februarie încoace. Toți analiștii prefigurează o criză și există fani ai monedelor virtuale care cred că această criptomonedă e cea mai sigură acum. Bitcoin s-a apreciat cu aproximativ 5% în prima parte a tranzacțiilor, până a ajuns a 10.168 dolari/unitate, cel mai ridicat nivel de la jumătatea lunii februarie.
Per total, creșterea de la începutul anului e de 40%.
Încrederea e fragilă și prea puțin susținută de argumente. Cei care pariază acum pe criptomonedă cred că planurile de salvare și măsurile de stimulare economică de la nivel mondial vor face monedele digitale mult mai sigure. Există investitori de pe Wall Street care vor să cumpere Bitcoin pentru a se proteja în fața creșterii inflației.
De cealaltă parte, sunt scepticii. Ei cred că în spatele monedei e doar încredere și atât. Și că, pe termen lung, n-are cum să fie o revoluție.
Acum, în zilele noastre, ce se poate spune, în mod cert, despre criptomonede e că piața este extrem de volatilă. Urcă și coboară la fel de repede, tocmai pentru că valoarea de piață a unei criptomonede este dată, de fapt, doar de entuziasmul jucătorilor. N-are, deocamdată, niciun fel de referință în economia reală. Mulți jucători care speculează știu acest lucru.