De ce nu-ți poți debloca telefonul cu fața când porți mască (și care e alternativa)

de: Paula Artin
26 08. 2020

Pe măsură ce tot mai multe națiuni sunt nevoite să folosească măștile pentru a preveni răspândirea coronavirus, companiile se luptă să țină pasul cu lumea în schimbare.

Verificarea facială sau Face ID (pe iPhone) a devenit frecvent utilizată de tot mai mulți dintre consumatori, care preferă să acceseze într-un mod mult mai simplu funcțiile telefoanelor.

Pe iPhone, sistemele de verificare facială sunt dezvoltate cu ajutorul unei tehnologii care utilizează o rețea de puncte infraroșii pentru a măsura forma fizică a feței unui utilizator. Deși serviciul Face ID poate funcționa trecând peste bariere precum machiajul excesiv, bărbile groase și chiar ochelarii de soare, dificultatea apare când vorbim de măștile de protecție.

„Recunoașterea facială modernă se bazează destul de mult pe zona din jurul ochilor. Vechea paradigmă, măsurarea geometriei formei feței în general, a fost depășită cu cinci ani în urmă.”
Andrew Bud, director executiv al firmei de verificare facială iProov

Care este problema, totuși?

Măștile fac ca sistemul de recunoaștere facială să aibă probleme în ceea ce privește diferențele dintre o față reală și una falsă, după cum menționează The Guardian. Această sarcină, denumită „asigurarea prezenței reale” se află în centrul verificării faciale și este principalul motiv pentru care este dificil de întrevăzut o soluție în viitorul recent.

„Majoritatea tehnologiilor de asigurare a prezenței reale vor întâmpina dificultăți în a face față unei măști mari care acoperă majoritatea feței cuiva.”

Ar putea exista tehnologii mai promițătoare

Compania lui Bud, care oferă servicii de verificare guvernului britanic, a dezvoltat un sistem de verificare a palmei. Cu ajutorul unei imagini a mâinii, sistemul recunoaște cu succes oamenii și distinge între persoanele reale și imagini false.

Există și o parte bună în toată această poveste. Problemele pe care le provoacă măștile tehnologiilor de recunoaștere facială apar și în cazul tehnologiilor asemănătoare folosite pentru supraveghere video de tipul CCTV.

Un studiu efectuat în iulie de guvernul SUA a relevat faptul că purtarea măștii de protecție a produs o scădere a acurateței sistemelor de recunoaștere facială CCTV cu 5% până la 50%.

Până la tehnologii mai noi, mai ai amprenta (pe telefoanele care oferă așa ceva) sau codul PIN.