Dacia primește un ajutor nesperat în plină criză medicală: cu cine va fabrica cel mai dorit produs al momentului

de: Ciprian Ioana
25 04. 2020

Dacia se pregătește să reia total producția în uzina din Mioveni, dar mai e ceva până pe 4 mai. Până atunci, primește un ajutor din partea altei firme pentru a pune umărul la rezolvarea crizei sanitare.

Dacia și-a trimit angajații în șomaj tehnic pe data de 19 martie. Zilele trecute, a reluat o parte din producție, iar angajații au venit la muncă în baza voluntariatului. Activitatea ar putea reintra în normal abia pe 4 mai.

În toată această perioadă, însă, constructorul auto autohton a căutat soluții pentru a ajuta în criza medicală. Și a găsit chiar și un partener pentru a-și pune în aplicare planurile.

Dacia și-a găsit partener în plină criză medicală

Dacia susține că va colabora cu producătorul local de aspiratoare Electroargeş la realizarea unui ventilator mecanic pentru spitale. În proiect e implicată, de asemenea, și Universitatea din Piteşti. Prototipul va fi gata până pe 15 mai şi ar urma apoi să fie avizat de MapN, după care ar începe producţia în serie.

Proiectul de cercetare-dezvoltare ce poartă numele Ventilatorul Mecanic Invazic a fost iniţiat de către Electroargeş şi în prezent la el lucrează o echipă mixtă formată din 14 persoane – patru ingineri de la Dacia Renault, patru ingineri de la Electroargeş, trei programatori Senior Software şi doi profesori de la Universitatea din Piteşti, mai exact de la Facultatea de Electronică.

Coordonatorul proiectului este Alexandru Sarghe, consilier de dezvoltare în cadrul Electroargeş. S-au identificat deja toate componenentele noului ventilator mecanic. Dacia susține că au fost montate toate componentele ventilatorului – conexiune la oxigen şi aer, senzori de presiune, valve, senzori de flux, senzori de oxigen, vas de mixaj, motor. Urmează să fie demarate testele software şi hardware pentru reglarea parametrilor şi ajustări software şi hardware.

„Aparatul va îndeplini condiţiile minime pentru un ventilator mecanic ce se utilizează în ventilaţia intubată, urmând că în viitor să fie adăugate, din software, şi alte funcţii (parametri).”, spun inițiatorii proiectului.