Cum rezolvi cu concediul medical în caz de izolare sau carantină în pandemie

de: Ciprian Ioana
08 09. 2020

E o perioadă dificilă în care numărul de noi infectări din România nu dă semne că ar scădea. În aceste condiții, dacă ai ghinionul să fii depistat pozitiv, atunci trebuie să știi cum rezolvi cu concediul medical.

Au apărut noi reglementări referitoare la situația celor care ajung în izolare sau carantină.

Ministerul Sănătății și specialiștii CNAS au venit cu noi reglementări legate de concediul medical în vremea pandemiei. Noile reguli, care au intrat în vigoare în 7 septembrie, se adresează angajaților care sunt nevoiți să stea în izolare sau carantină, fie pentru că au fost depistați pozitiv, fie pentru că au intrat în contact cu o persoană infectată.

Potrivit ordinului publicat deja în Monitorul Oficial, modelul unic de certificat medical a fost actualizat, iar boala pentru care se instituie măsura izolării, cu indemnizaţie de 100% din baza de calcul, a fost inclusă şi evidenţiată distinct, notează Economica.net. Pe de altă parte, a crescut și indemnizația acordată în această perioadă.

Concediul medical în izolare sau carantină, după 7 septembrie

Potrivit noilor modificări aduse, indemnizaţia acordată oamenilor aflaţi în carantină creşte la 100% de la 75%. În cazul eliberării certificatului de concediu medical, aceasta se face pe baza adeverinţei de la plătitor, cu excepţia urgenţelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A (prevăzute în lista aprobată prin hotărâre a Guvernului), precum şi în cazul bolilor infectocontagioase pentru care se instituie măsura izolării (stabilite prin hotărâre a Guvernului). Detaliile sunt cuprinse în noua formă a articolului 9 (1) din Anexa 2 a Ordinului antemenţionat.

În cazul indemnizaţiei pentru carantină se bifează atât rubrica „prevenire”, cât şi rubrica „100%”, se arată la un alt articol.

Medicii sunt cei care eliberează certificate de concediu medical și care vor semna şi vor aplica parafa numai pentru bolile infectocontagioase şi urgenţele medico-chirurgicale.

Fiecare boală se încadrează în câte o categorie, dar au fost create puncte speciale pentru noul tip de virus. Conform articolului 11 (6) din Anexa 2, se completează cu cod 51, care înseamnă „boală infectocontagioasă pentru care s-a instituit măsura izolării”. Demersul e valabil însă numai în cazul certificatelor de concediu medical acordate persoanelor asigurate pentru care s-a instituit măsura izolării

Noile reglementări sunt de găsit AICI.