Cum s-au folosit politicienii din opoziție de criză ca să treacă legi prin Parlament
PSD și ALDE, partidele care au guvernat împreună anul trecut, au trecut prin Parlament un pachet legislativ populist. Aparent, acesta vine în sprijinul celor afectați de pandemia de coronavirus. Dar mediul de afaceri are critici dure.
Vineri, când toată atenția era concentrată pe situația din țară, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a dat votul final pe un proiect care, aparent, vine în sprijinul firmelor și persoanelor afectate de pandemia de coronavirus. Între altele, firmele pot beneficia de amânarea plății CASS, iar românii pot amâna, de asemenea, plata utilităților.
Sigur, există niște condiții.
Firmele trebuie să facă dovada că le-au scăzut veniturile cu cel puțin 15%, iar amânarea plății CASS și contribuției asiguratorie pentru muncă – din venituri – se face doar pentru o perioadă de până la trei luni. De asemenea, e prevăzută perioada de trei luni și-n cazul cetățenilor.
Proiect promovat de PSD și ALDE
Acest proiect de lege a fost depus de PSD și ALDE chiar în momentul în care a izbucnit criza coronavirus. Firmele cărora le-au scăzut veniturile cu 15% vor putea beneficia de amânarea, pe o perioadă de trei luni, de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de stat și contribuției asiguratorie pentru muncă aferente veniturilor din salarii si asimilate salariilor.
După ce trece această perioadă, doar 50% din contribuțiile sociale vor fi achitate, dar plățile vor fi eșalonate. Mai mult, atât firmele, cât și persoanele fizice pot amâna trei luni plata serviciilor de utilităţi, cu excepția serviciilor de voce și date mobile.
Cu alte cuvinte, potriviti proiectului care a primit votul final, îți poți amâna plata facturilor la gaze și energie electrică, dar nu și abonametul la telefon sau internet.
Proiectul a fost depus de Marcel Ciolacu, Călin Popescu-Tăriceanu și Victor Ponta, dar a fost votat și de parlamentari de la USR, PMP și UDMR. În total, au fost 243 de voturi pentru, 81 contra și doar 3 abțineri.
De precizat că acest proiect nu a primit susținere și din partea Guvernului. De altfel, liberalii au anunțat că vor ataca proiectul la CCR, din moment ce situația economiă este și așa șubredă, iar un astfel de proiect ar pune presiune mare pe anumiți producători și distribuitori. Inițiativa va fi trimisă, între timp, la promulgare, dar o eventuală contestare a ei la CCR ar putea încetini intrarea în vigoare.
Mai mult, șeful statului poate cere reeexaminarea.
Mediul de afaceri, critici dure
Proiectul e considerat a fi unul extrem de populist și în dezacord cu realitatea economică, consideră reprezentanții mediului de afaceri.
Sectoare vitale ale economiei românești pot fi date complet peste cap de un pachet legislativ adoptat în grabă de Parlamentul României, fără un dialog cu Guvernul, autoritățile de reglementare, patronate și sindicate, susține confederația patronală Concordia, care trage un semnal de alarmă în acest sens.
Practic, susțin companiile, economia va avea și mai tare de suferit dacă legea e promulgată. Mediul de afaceri face referire, în acest context, și la alte proiecte aflate acum în Parlament și care prevăd măsuri precum amânarea plății contribuțiilor sociale și scutirea de la plata chiriei.
”Multe dintre inițiativele legislative care se vor afla pe agenda Camerei Deputaților au fost adoptate de Senat în 24 de ore, deși reglementează masiv zone esențiale pentru viața cetățenilor și a consumatorilor: utilitățile, telecomunicațiile, mâncarea, medicamentele, chiriile și creditele. Rezultatul combinat al tuturor acestor inițiative poate crea distorsiuni atât de mari la nivelul economiei naționale încât ea să înceteze să mai funcționeze ca o economie liberă”, potrivit unui comunicat de presă al confederației Concordia.
Mediul de afaceri explică, pentru fiecare prevedere în parte, care-s riscurile la adresa economiei și de ce inițiativele din Parlament nu-s eficiente în aceste momente.
- Amânarea plății utilităților și serviciilor de telecomunicații poate avea un impact semnificativ în aceste industrii și în cele care depind de ele
- Valoarea facturilor de utilități și telecomunicații care se cere a fi amânată se ridică la câteva sute de milioane de euro și aceste industrii nu au cum să suporte acest cost fără sprijin din partea statului
- Asigurarea aprovizionării cu electricitate și servicii de telecomunicație este esențială în orice moment, dar mai ales în această perioadă.
- În cazul plafonării prețului la alimente și medicamente, experiența istorică a secolului XX ne arată că plafonarea prețurilor este cel mai adesea o rețetă pentru penurie și are mereu efecte contrare celor urmărite de legiuitor.
- Nu există niciun motiv pentru care prețurile să fie plafonate prin lege și nu avem niciun semnal că aceste prețuri au crescut în ultima vreme dincolo de limitele unei situații în care cererea globală pentru anumite produse a explodat.
- În această perioadă, cei vizați au fost în permanentă legătură cu autoritățile abilitate – Consiliul Concurenței și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) pentru buna desfășurare a activităților comerciale.
- În cazul sistemului financiar-bancar considerăm că deciziile trebuie luate doar în urma unor discuții cu Banca Națională a României pentru a avea o imagine a efectelor sistemice pe care le au măsurile propuse și în strânsă coordonare și cu Guvernul care a adoptat deja măsuri în acest sens
- Impunerea de soluții generalizate, fără studii de impact, nu ajută economia, populația, companiile și în niciun caz revenirea economică viitoare.