Cum pot fi antrenate albinele pentru a îmbunătăți culturile agricole

de: Paula Artin
22 09. 2020

Albinele pot fi instruite să “adulmece” floarea-soarelui în încercarea de a stimula producția de culturi.

Oamenii de știință de la Universitatea din Buenos Aires, Argentina, au descoperit că albinele ar putea fi condiționate la fel ca în cazul câinilor, pentru a detecta mirosurile. Echipa speră acum că acest lucru va contribui la eficientizarea procesului de polenizare.

În cadrul studiului, o colonie de albine a primit hrană care a fost stratificată cu un miros sintetic care imita mirosul de floarea-soarelui. S-a constatat că aceste albine au vizitat mai frecvent floarea-soarelui, ducând la o creștere notabilă a producției respectivelor culturi.

Descoperirile ar putea fi o veste bună pentru alte culturi care se bazează și pe polenizare, iar metoda ar putea funcționa pentru plante precum mere sau migdale, spun oamenii de știință.

“Arătăm că este posibil să condiționăm albinele printr-un miros recompensat în interiorul coloniei, iar această experiență modifică comportamentele ghidate de miros ale albinelor mai târziu”, spune Walter Farina, care a condus cercetarea.

“Rezultatul cel mai surprinzător și relevant este că preferințele de hrănire pentru cultura țintă sunt atât de prelungite și intensive încât favorizează creșteri semnificative ale randamentelor culturilor”.

Albinele nu uită niciodată

Nu este prima dată când Farina și echipa sa fac o descoperire semnificativă despre albine. Anterior, cercetătorii au descoperit că albinele sunt capabile să stabilească amintiri stabile pe termen lung legate de mirosurile alimentare pe care le întâlniseră în cuib.

Aceste amintiri au influențat apoi alegerile albinelor cu privire la culturile pe care le vor vizita în viitor.

Farina a reușit să folosească această înțelegere a amintirilor din stup pentru a dezvolta noile cercetări privind preferințele de hrănire. Oamenii de știință au reușit să manipuleze amintirile albinelor prin mirosul artificial de floarea-soarelui, determinându-le să aleagă activ să viziteze mai mult floarea-soarelui.

Albinele din studiu au adus și mai mult polen de floarea-soarelui în stup.

“Prin această procedură, este posibil să influențăm activitatea de căutare a albinelor și să creștem semnificativ randamentele”, spune Farina. „Cu alte cuvinte, serviciile de polenizare ar putea fi îmbunătățite în culturile dependente de polenizatori prin utilizarea mirosurilor simple de imitare ca parte a unei strategii de polenizare de precizie”.

S-a constatat că floarea-soarelui utilizată în cercetare și-a crescut producția de semințe de la 29 la 57%.

Farina și echipa sa investighează în continuare modul de aplicare a acestor descoperiri pentru alte culturi care depind de polenizare.

Utilizând mimica mirosurilor, cercetătorii speră să îmbunătățească eficiența generală a polenizării, deoarece schimbările climatice continuă să amenințe insectele polenizatoare, printre care și albinele.