Cum își tratează veteranii de război sindromul post-traumatic

de: Ozana Mazilu
06 09. 2020

Veteranii de război cheltuiesc o grămadă de bani în centre de reabilitare, în America Centrală, unde iau ayahuasca, un medicament natural psihedelic, numit și „Ave Maria” pentru ameliorarea simptomelor PTSD, potrivit The New York Times.

Tendința a crescut semnificativ în ultimii câțiva ani, devenind o alternativă căutată la medicamentele eliberate pe bază de rețetă, cum ar fi antidepresivele.

Facilitățile specializate prezintă sesiuni de terapie și cazări elegante, potrivit NYT, unde cei care au nevoie pot urma această terapie. Experiența de a lua ayahuasca implică adesea o cântare ceremonială, ingerarea amestecului de ierburi, dar și vărsături destul de frecvente. Per total, este o experiență care se încadrează în afara domeniului standard al asistenței medicale obișnuite.

Care sunt efectele adverse ale unei asemenea terapii

Un număr tot mai mare de veterani susține că terapia e benefică, dar efectele plantei care conține un halucinogen numit dimetiltreptamină (DMT), asupra sănătății, nu sunt încă înțelese în totalitate. Unii dintre consumatorii săi găsesc experiența una a unei resetări mentale necesare, în timp ce experții în sănătate avertizează că ar putea avea și efecte negative ireversibile asupra sănătății – în special atunci când este luată în combinație cu antidepresive.

Un studiu din 2019 realizat de Imperial College London a constatat că face undele creierului imprevizibile și mai haotice – aproape ca și cum ai visa în timp ce ești treaz. „Prin intermediul undelor cerebrale modificate și din rapoartele participanților, este clar că aceste persoane sunt complet scufundate în experiența lor”, a spus cercetătorul principal Christopher Timmermann într-un comunicat de presă de atunci. „Este ca și cum ai visa cu ochii deschiși, doar că mult mai viu și mai captivant”, completează acesta.

„Aceste experiențe au o modalitate de a elimina complet oamenii din gaura mentală în care sunt blocați și de a privi un set mai larg de posibilități”, a declarat Matthew Johnson.

„Mi s-a părut că aproape mi-a reconectat creierul”, a declarat pentru NYT Jesse Gould, un fost ranger al Armatei, care a făcut mai multe tipuri de terapii și a strâns fonduri pentru ca și alți veterani să plece în retrageri de genul acesta.