Cum încearcă TikTok să cadă la pace în SUA după ce a refuzat oferta Microsoft

de: Ciprian Ioana
14 09. 2020

Soarta operațiunilor TikTok din SUA ar putea fi decisă în aceste zile, iar gigantul chinez caută să cadă la pace într-un fel sau altul. După ce a refuzat oferta Microsoft, cei de la ByteDance caută o altă soluție pentru a rezista pe piață.

Administrația de la Washington a fost fermă în ultimele luni la adresa TikTok. Fie ByteDance – compania mamă – acceptă preluarea de o companie americană, fie va fi interzisă pe teritoriul american. În cursă s-au aliniat imediat Microsoft și Oracle, ambele companii declarându-se determinate să încheie o tranzacție.

Numai că discuțiile cu Microsoft s-au oprit brusc, după ce chinezii au refuzat oferta. Microsoft a ieșit astfel de cursă. Și acum TikTok caută o altă soluție, după cum susțin surse citate de Reuters.

TikTok vrea să cadă la pace în SUA

ByteDance a refuzat să vândă operațiunile din SUA către Microsoft și se pare că vrea să refuze și oferta Oracle. Numai că e în căutarea unei soluții de compromis. Sursele susțin că ar vrea să propună Oracle un anumit parteneriat, fără să ofere alte detalii în acest sens. Chinezii ar ieși, într-un fel, câștigați: speră să evite interzicerea prin acest parteneriat propus, dar nici nu vând operațiunile.

Numai că nu e clar dacă Administrația Trump va accepta așa ceva.

În tot acest timp, devine tot mai clar că Guvernul de la Beijing, deși neagă vreo influență asupra rețelei de socializare, nu va lăsa din mână atât de ușor TikTok. Asta pentru că, odată cu o eventuală vânzare a operațiunilor, datele utilizatorilor ar ajunge pe mâna noii companii. Poate fi Oracle, spre exemplu. Or, aceste date sunt importante pentru business-ul companiei bazat pe cloud și advertising.

Ar fi, dacă vrei, o mină de aur.

Microsoft, pe de altă parte, compania refuzată de TikTok dă semne că a abandonat lupta. N-a detaliat termenii înțelegerii cum ar fi suma pe care a oferit-0, dar a dat de înțeles că nu va mai reveni cu o altă ofertă.

”Suntem încrezători că propunerea noastră ar fi fost bună pentru utilizatorii de TikTok, în timp ce sunt apărate interesele de securitate națională. Pentru a o implementa, am fi făcut schimbări importante ca să ne asigurăm că serviciul respectă cele mai riguroase standarde de securitate, intimitate, siguranță online și luptă contra dezinformării, iar aceste principii le-am formulat clar în comunicatul nostru din august. Așteptăm cu interes să vedem cum progresează serviciul pe aceste domenii importante” – arăta Microsoft în comunicatul trimis după ce discuțiile s-au oprit.