Cum funcționează primul ventilator mecanic făcut în România și cum îi ajută pe pacienți

de: Ciprian Ioana
30 03. 2020

În plină criză de coronavirus, sistemul medical din România a fost prins pe picior greșit și și-a arătat limitările. Așa că se încearcă rezolvarea lucrurilor din mers. Una dintre soluții este fabricarea de ventilatoare mecanice pentru pacienții aflați în stare gravă din cauza infecțiilor respiratorii. Printre ei se numără și pacienții infectați cu coronavirus și care au dezvoltat forme grave ale bolii Covid-19.

România trebuie să demonstreze, zilele acestea, că poate gestiona cu succes situația de criză cauzată de coronavirus. Nu reușește pe deplin, dar vești bune mai vin. Una dintre ele vine din Timișoara și se referă la primul ventilator mecanic proiectat în România.

Acesta a intrat în teste, iar rezultatele sunt, deocamdată, îmbucurătoare.

Cum funcționează primul ventilator mecanic făcut în România

Proiectul aparține unui grup format din zeci de voluntari, ingineri, medici, manageri şi studenti din Timişoara. Ei au proiectat un ventilator mecanic,primul de acest fel ce ar urma să fie fabricat în România.

Ideea a apărut, evident, în contextul epidemiei de coronavirus, iar acest aparat poate fi folosit la tratarea pacienților aflați în stare gravă.

„Ne străduim să contruim un prototip în care componenta mecanică şi de acţionare e aproape finalizată, cea electronică e iarăşi aproape de finalizare, în principiu marţi seara ajungem să îl confruntăm cu anesteziştii care eventual vor ajunge să îl folosească. Sunt zeci de oameni care muncesc pe proiectul ăsta. Avem sprijin şi din partea firmelor din Timişoara, am construit o reţea în spate care ar putea să se ocupe inclusiv de fabricare atunci când conceptul e omologat şi avem undă verde să îl pregătim pentru spitale”, spune Radu Ticiu, inițiator al proiectului


Deocamdată, acest aparat nu va fi testat pe pacienți, ci într-un cadru experimental. Primele teste au dat rezultate bune și vor mai urma și altele. Dacă totul merge bine, atunci aparatul intră în producția de serie și ar putea fi livrat spitalelor.

Situația de criză a împins autoritățile să găsească soluții în această perioadă. Așa a venit și anunțul ministrului Economiei, Virgil Popescu, care a anunțat că o firmă privată a început producția primelor măști în România.

„(…) a început producția primelor măști în România! Cu toate ”motoarele” turate mergem înainte. S-a început instalarea utilajelor și testul de producție. În scurt timp vor produce 150.000 de măști pe zi – peste 4 milioane de măști lunar. Din data de 15 aprilie se va ajunge la 500.000 de bucăți pe zi, respectiv 15.000.000 de măști lunar. Le mulțumesc celor de la Techtex, membră a grupului Taparo, care produc materialul exterior al măștilor, primele două straturi, dar de acum și produsul finit. Vom ajuta compania românească să investească în continuare pentru a produce și ultimul strat pentru măști tot în țara noastră”, a scris ministrul economiei pe Facebook.