Cum au ajuns australienii să creadă că au virusul din cauza unei aplicații defectuoase

de: Paula Artin
13 08. 2020

Formularea confuză într-o versiune timpurie a aplicației de detectare coronavirus Covidsafe a produs panică printre oamenii care au crezut că au contractat coronavirus. Aceștia au fost primit alarme pentru a merge la clinicile de testare Covid-19.

Aplicația oficială a guvernului federal, Covidsafe, este utilizată pentru a localiza contactul cazurilor confirmate de coronavirus.

Odată ce utilizatorul se înregistrează în aplicație, există o secțiune pentru persoanele care au fost testate pozitiv unde pot fi încărcate datelor tuturor persoanelor cu care au fost în contact în scopul depistării răspândirii virusului.

Într-o versiune mai veche a aplicației, utilizatorii primeau o notificare cu mesajul „ați testat pozitiv pentru Covid-19” dacă atingeau butonul pentru încărcarea datelor. Unii utilizatori atingeau butonul din greșeală, menționează The Guardian.

Departamentul sanitar al New South Wales (NSW), Australia a scris omologului său federal la sfârșitul lunii aprilie, declarând că primește din ce în ce mai mulți pacienți alarmați care vor să se supună testelor pentru coronavirus din cauza mesajului.

„Este posibil să fiți deja conștienți, dar primim multe reacții din partea unităților de sănătate publică din întreaga țară și de la clinicile de testare Covid-19 care primesc pacienți induși în eroare de mesaj”.

Merită efortul?

Problema provocată de confuzie a fost abordată în actualizările ulterioare, totuși, rămân dubii în ceea ce privește eficacitatea versiunii iPhone, care înregistrează contacte chiar și atunci când aplicația este închisă sau ecranul este blocat.

Datele oficiale ale guvernului au arătat că aplicația funcționează circa 50% din timp. Aproape 7 milioane de persoane din Australia au descărcat acum aplicația. Guvernul nu a furnizat încă informații cu privire la numărul persoanelor care continuă să o utilizeze.

Aplicația s-a dovedit utilă în New South Wales, unde datele au fost accesate de 33 ori, iar 14 de contacte neidentificate anterior prin urmărirea manuală au fost găsite prin intermediul aplicației.

În Victoria, unde au avut loc majoritatea cazurilor din țară, ofițerul șef de sănătate, prof. Brett Sutton, a refuzat să menționeze dacă aplicația ar fi fost utilă.

Cum ar arăta totuși lumea dacă aplicațiile de detectare a virusului SARS-Cov-2 ar deveni un instrument de mare ajutor și utilizat la scară largă? Nu prea știm încă, însă încep să apară diverse variante de astfel de dispozitive.