Cele mai ciudate mașini gândite în anii ’50 sunt rupte fix din filme SF
Modul de viață în anii ‘50 era cu totul ghidat de aspirațiile către viitor. În vremurile de după război, oamenii aveau puterea să viseze și să spere la un trai mai bun.
Cum își imaginau oamenii de pe atunci că o să fie viitorul? Cu mașini zburătoare și străzi suspendate? Pe aproape. Designul de mașini a început atunci să fie din ce în ce mai curajos. Iată câteva dintre modelele futuristice ale mașinilor concept, prezentate în topul MentalFloss. Vezi și topul celor mai interesante și rapide mașini de epocă din întreg secolul XX.
Cele mai ciudate mașini care ar prinde bine și în anii 2020
Lincoln Futura
La un deceniu de la debutul legendarului constructor de mașini, Chuck Barris a transformat singurul model de acest tip în celebrul “Batmobile” pentru show-ul televizat din 1960.
GM Firebird II
Al doilea model dintre mașinile cu turbopropulsie cvadruplă, denumite Firebirds, a adus inovație pe piața automobilelor. Incredibilul vehicul era potrivit unei familii, design-ul său integrând patru locuri. Însă ce era mai special era sistemul său semi-automat de conducere. Modelul avea caracteristici parțiale pentru a putea fi condusă singură. Pilotul semi-automat funcționa pe porțiuni de străzi care aveau cabluri încorporate în asfalt. În teorie, pe aceste porțiuni, mașina putea să respecte trasee presetate fără dificultăți.
Ford X-2000
Designerul Alex Tremulis nu s-a ferit de la a concepe idei trăsnite. Printre cele mai cunoscute erau Tucker 48 și farfuriile zburătoare desenate pentru guvern în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Combinația de geniu și nebunie se poate vedea și în modelul X-2000. Modelul trebuia să arate cum vor fi mașinile în anii 2000. Își dorea să reușească asta cu 50 ani înainte. A reușit? Poate nu, dar modelul său stă și acum la baza autovehiculelor cu motoare cu reacție.
Cadillac Lasalle II
Poate de aici vine inspirația Corvette, cu puțin din stilul specific Cadillac.
GM Le Sabre
Harley Earl a creat conceptul, iar designul nu pare cu nimic diferit față de cum arătau mașinile anilor ‘50 în mod obișnuit. Tehnologia din spatele modelului aduce ineditul. Mașina dispunea de scaune încălzite, iar acoperișul se putea ridica singur atunci când ploua,fiind activat de un senzor.
Cadillac Cyclone
Proiectul lui Harley Earl a dus modelele ce includeau motoare cu reacție la un nivel mult mai concret. Conurile frontale par să semene cu niște capete de rachete, însă secretul lor e mult mai interesant. În interiorul conurilor se află mici unități radar utilizate pentru un fel de precursor al sistemului de detectare a accidentelor.
Ford Nucleon
Ford Nucleon apare ca un exercițiu care să arate cum ar putea fi concepută o mașină dacă reactoarele nucleare ar putea fi de dimensiuni potrivite pentru uz personal.
Alfa Romeo Bat 9
Programul BAT (Berlinetta Aerodynamica Technica) a fost creat în încercarea de a produce mașini cu o rezistență aerodinamică redusă. În trei ani au fost construite trei modele (Bat 5, Bat 7, Bat 9), ultimul model contopind așteptările legate de formă și funcționalitate.
GM Firebird III
Firebird III avea înveliș de titan și era un autovehicul cu turbopropulsie omagiu pentru futurism. Designul cu două uși a fost testat într-un tunel aerodinamic și a reprezentat soluția optimă care să permită ca toate cele 7 aripi să fie funcționale.
Pontiac Club De Mer
Acest model celebrează stilul. Combină unul dintre cele mai puternice motoare GM cu un design de 99 centimetri înălțime.