Creat de AstraZeneca, acesta ar putea fi primul vaccin anti-Covid cu 100% eficiență

de: Alexandru Puiu
28 12. 2020

Pfizer și Moderna au fost companiile de care am auzit cele mai multe informații în ultimele săptămâni, când vine vorba de vaccinul împotriva noul coronavirus. AstraZeneca se pare acum că face valuri.

În timp ce vaccinurile care se află acum în circulație se laudă cu o rată de eficiență de 90 – 95% împotriva coronavirus, grupul farmaceutic AstraZeneca a anunțat că, în urma unor cercetări suplimentare, a identificat o formulă mai eficientă. Prezentată ca fiind ”formula câștigătoare”, aceasta a fost dezvoltată în colaborare cu cercetători de la Universitatea Oxford. Autoritatea britanică de reglementare MHRA urmează să se pronunţe în următoarele zile, în vederea unei utilizări – începând de la 4 ianuarie, relatează AFP, citată de news.ro.

”Credem că am găsit formula câştigătoare şi felul în care să ajungem la o eficacitate care, prin două doze, să fie la fel de mare ca a celorlalte” vaccinuri împotriva covid-19, anunţă directorul general Pascal Soriot în Sunday Times. Același oficial din conducerea companiei a oferit asigurări că noul vaccin asigură o protecție de 100% împotriva tuturor formelor grave de Covid-19.

Noile date sunt în contrast puternic cu informațiile pe care le-am aflat în prima fază despre soluție dezvoltată de AstraZeneca și Oxford. În primele rezultate ale testelor clinice la scară mare, realizate în Regatul Unit şi Brazilia, laboratorul britanic anunţa în noiembrie că vaccinul său era eficient într-o medie de 70%. Valoarea respectivă nu a fost îmbucurătoare, faţă de o eficienţă de peste 90% a vaccinurilor alianţei ameriano-germane Pfizer/BioNTech şi companiei americane în domeniul biotehnologiei Moderna.

Studiul suplimentar și efortul adițional de cercetare au fost inițiate la scurt timp după publicarea primelor rezultate. În spatele eficienţei medii detaliate mai sus s-au aflat diferenţe mari în două protocoale diferite de vaccinare. Vaccinul era eficient în proporţie de 90% în cazul voluntarilor care au primit mai întâi o jumătate de doză şi un rapel de o doză întreagă, o lună mai târziu. Însă eficienţa era de numai 62% la alt grup, vaccinat cu două doze întregi. Rezultatele au fost criticate deoarece înjectarea cu jumătate de doză s-a produs printr-o eroare, în cazul unui grup relativ redus în acest protocol de testare. Imediat s-a declanșat al doilea studiu.

Pe lângă eficiența de 100% a vaccinului dezvoltat de AstraZeneca și Oxford, acesta este relativ mai ieftin și semnificativ mai ușor de păstrat/transportat. Nu trebuie ținut la -70 de grade Celsius, precum vaccinul Pfizer/BioNTech.