Țara care a știut înaintea tuturor că lumea va fi paralizată de virusul din China
La prima vedere, descoperirea din decembrie 2019 e bizară. Cum și-au dat seama unii specialiști că ceva se întâmplă în China? Totuși, nu-i nimic bizar, e doar știință. Și e cumva logic cum un sistem bazat pe inteligență artificială a pus cap la cap problemele din China.
Pe 30 decembrie, după miezul nopții, o platformă bazată pe inteligență artificială a descoperit că în China sunt raportate mai multe cazuri ciudate de pneumonie. Acestea erau raportate în jurul unei piețe din Wuhan. Ce a descoperit BlueDot avea să fie confirmat de Organizația Mondială a Sănătății nouă zile mai târziu, în ianuarie 2020.
Ce a descoperit platforma din Canada a devenit, în mai puțin de trei luni, o pandemie. Sunt, în prezent, aproape 1,8 milioane de cazuri confirmate, aproape 110.000 de decese la nivel mondial și zeci de țări paralizate economic și din punct de vedere al mobilității.
În esență, BlueDot eun sistem care se folosește de algoritmi bazați pe inteligență artifială pentru a depista diverse boli și afecțiuni din întreaga lume. Ca să adune informații, verifică ştirile din întreaga lume, reţelele care monitorizează bolile animalelor şi plantelor şi anunţurile oficiale care oferă avertizări cu privire la evitarea unor zone de risc, precum Wuhan.
BlueDot a ajuns la concluzia că în China e o problemă analizând toate aceste date. Poate, de exemplu, să „parcurgă” știri în 65 de limbi. Totodată, algoritmul nu foloseşte postările de pe rețele sociale, deoarece datele de-acolo sunt mult prea diverse şi amestecate.
Virusul care a pornit din China a paralizat lumea. Și o parte din vină revine Chinei
O informație recentă arată că e foarte posibil ca, în statisticile oficiale, China să fi mințit. În februarie, miliardarul Guo Wengui a spus că ar fi aproape 50.000 de decese provocate de epidemie. El s-a bazat pe informații de la crematoriile din Wuhan. Libération a publicat în aceasta săptămână un articol conform căruia bilanțul ar fi între: 50.000 și 97.000 de decese. Cifrele acestea au fost adunate din surse independente și tocmai de aceea nu sunt precise.
Aceeași publicație franceză amintește că regimul comunist e atât de obsedat de propagandă, încât a preferat, pe 18 ianuarie, să adune la un loc 40.000 de familii ca să-l aplaude pe președintele Xi Jinping. Iar fix regimul de conducere a dus la situația de acum, cu întreaga lumea afectată.
„Ştim că un guvern nu este tocmai cea mai de încredere sursă ca să ofere informaţii într-o manieră rapidă. Putem să analizăm ştiri cu privire la posibile epidemii, mici discuții pe forumuri sau pe bloguri care să indice că se întâmplă ceva neobişnuit.”
Kamran Khan, fondatorul şi CEO BlueDot
În prezent, China sustine că are peste 82.000 de cazuri și circa 3.300 de decese. Recuperați ar fi peste 77.500 de pacienți.
BlueDot e cu atât mai interesant, ca proiect, cu cât fondatorul Kamran Khan nu voia să fie antreprenor. El a ajuns să facă asta după epidemia SARS din 2003. Atunci era epidemiolog și fizician în Toronto.
„Ce-am învățat în timpul SARS a fost că așa ceva nu trebuie să ne prindă pe picior greșit, trebuie să anticipăm în loc să reacționăm. Dacă ne bazăm pe agențiile guvernamentale să raporteze informața despre activitatea bolilor infecțioase, s-ar putea să nu primim acea informație la timp.”
Kamran Khan, citat de CNBC