De ce companiile din România nu se apără de hackeri: câte sunt asigurate împotriva atacurilor
Companiile din România nu par să conștientize pericolul la care se expun în era tehnologiei. Datele Eurostat arată că multora nu le pasă de acțiunile hackerilor, care le-ar putea pune business-ul în pericol.
Companiile din România nu-și bat capul cu măsuri de protecție împotriva atacurilor cibernetice. Datele Eurostat arată că țara noastră se numără printre statele cu cea mai mică pondere a companiilor asigurate împotriva incidentelor de securitate IT&C. Iată și cifrele care confirmă asta.
În 2019, 21% din companiile din UE care aveau cel puţin 10 angajaţi au declarat că sunt asigurate împotriva incidentelor de securitate IT&C. Statele membre cu cea mai mare pondere a companiilor asigurate împotriva incidentelor de securitate IT&C sunt Danemarca (56% din toate companiile), urmată de Irlanda, Franţa şi Suedia (toate cu 39%).
Companiile din România, vulnerabile în fața hackerilor
Cum se întâmplă mereu în astfel de clasamente la nivel european, România e lângă Bulgaria. Mai puţin de 5% din companii erau asigurate împotriva incidentelor de securitate IT&C în Bulgaria (3%), Lituania, Ungaria şi Slovenia (toate cu 4%) şi România (5%).
Eurostat subliniază că, la nivelul UE, ponderea companiilor asigurate împotriva incidentelor de securitate IT&C variază între 20% în cazul micilor companii, 28% pentru companiile de talie medie şi 35% din marile companii. Acest lucru poate fi explicat în parte şi prin faptul că în cazul marilor companii este mai probabil să fie afectate de probleme care rezultă din incidente de securitate cibernetică.
Situaţia este similară în cazul României, unde ponderea companiilor asigurate împotriva incidentelor de securitate IT&C variază între 4% în cazul micilor companii, 8% pentru companiile de talie medie şi 14% din marile companii.
Hackerii sunt activi în România și nu vizează doar mediul privat, ci și pe cel public. Anul trecut, în iunie, mai multe unități medicale au fost atacate, iar Serviciul Român de Informați (SRI) ar fi depistat cine s-ar afla în spatele atacului cibernetic – hackeri din China. Pentru a ajunge la această concluzie ar fi fost luate în calcul orele la care hackerii chinezi au fost activi și indiciile lăsate în mesajele de răscumpărare.
La acea vreme, patru spitale au avut activitatea afectată: spitalul Victor Babeș din București, cel din Huși, Dorohoi și Cărbunești.