Comedia a turnat și ea în România ceaușistă. Trecutul securist a lui Mugur Mihăescu, actualmente susținător al teoriilor conspirației anti-COVID

de: Andrei Simion
14 07. 2020
Mugur Mihăescu la protestul din 12 iulie 2020

Mugur Mihăescu e cunoscut românilor prin rolurile „Garcea” și „Leana”, când era parte din grupul Vacanța Mare. Mai nou, s-a reprofilat pe conspirație și critica măsurilor din pandemie.

Mugur Mihăescu, în perioada mai recentă, e patron de local în Centrul Vechi, consilier al Gabrielei Firea și recent a fost la protestul negaționiștilor. În trecut, înainte de România democratică, el a fost colaborator al Securității.

Mihăescu a fost recrutat de Securitate în timpul Armatei pentru a furniza informații despre colegii lui militari, potrivit CNSAS. Mihăescu a semnat angajament cu Securitatea în 2 iunie 1986 și a primit numele conspirativ „Mihai”.

La scurt timp de la recrutare, a început să scrie note despre colegii lui, despre prieteni sau despre persoane necunoscute cu care se împrietenea, obținea informații de la aceștia pe care apoi le transmitea Securității, notează G4Media. Temele pe care a informat Securitatea au fost relațiile amoroase ale celor cu care discuta, valuta sau obiectele din străinătate pe care aceștia le aveau sau relațiile cu străinii pe care colegii sau prietenii lui le cultivau.

Mugur Mihăescu a turnat la Securitate relația unui coleg

Într-una din notele semnate la Securitate, Mihăescu a dat informații despre cum un coleg de-ai săi are o iubită în Israel. În notă, dă detalii despre felicitările pe care aceștia și le trimit cu diferite ocazii și cu teama ca relația și dialogul lor să nu fie descoperite tocmai de Securitate.

În altă notă, fostul actor detaliază cum un amic își trimite prietenii străini cu valuta pe care o deține să îi cumpere diferite obiecte pe care el nu le putea cumpăra pentru că ar fi fost acuzat că deține ilegal bani străini. Susține chiar că a văzut bancnota de 100 dolari.

Notele semnate de Mihăescu apar într-o adeverință Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) din 14 noiembrie 2013.

Dosarul a fost studiat de CNSAS după ce el și-a depus candidatura pentru Primăria Sectorului 5 la alegerile locale din 2012. În pofida notelor consemnate de CNSAS, instituția a considerat că lui Mugur Mihăescu nu i se poate atribui calitatea de lucrător sau colaborator.