Ciuperca „mâncătoare” de radiații de la Cernobîl va fi utilizată în scopuri surprinzătoare

de: Teodora Tudosie
07 02. 2020
Arkadiusz Podniesiński

Această ciupercă crește în medii extrem de radioactive și contribuie și la reducerea cantității de radiații de la Cernobîl.

Oamenii de știință știu de mai multă vreme de existența unor organisme care o duc foarte bine în zone cu un nivel foarte mare de radiații.

O varietate există și la Cernobîl. Ciuperca nu doar poate supraviețui în aceste condiții vitrege, ci se ocupă și cu „mâncatul” radiațiilor. În esență, aceasta poate descompune materialele radioactive precum grafitul fierbinte rămas în jurul reactorului. Poate face asta datorită cantității uriașe de melanină întunecată prin intermediul căreia poate absorbi radiațiile.

Partea și mai interesantă e rezultatul acestui proces. Prin procesarea radiațiilor, ciuperca le poate transforma în energie. Acum, oamenii de știință cred că mecanismul poate fi folosit pentru a produce substanțe care, în același timp, pot bloca penetrarea radiațiilor, dar și să le transforme în energie regenerabilă.

Ciuperca de la Cernobîl este studiată de NASA

În 2016, opt specii de ciuperci colectate de la locul exploziei reactorului nuclear au fost transportate în spațiu și au ajuns la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS).

Cercetătorii NASA au descoperit că ciupercile colectate din jurul reactorului au mult mai multă melanină decât cele din zona de excludere. Acest lucru înseamnă că ciupercile s-au adaptat mediului radioactiv.

Potrivit estimărilor cercetătorilor, explozia de la Cernobîl a eliberat în atmosferă aceeași cantitate de material radioactiv cât ar fi eliberat și aproximativ 400 de bombe atomice. La peste 30 de ani de la explozie, aceste ciuperci ar fi primele forme de viață care au crescut și chiar au reușit să prospere în această zonă.

Înțelegerea modului în care aceste ciuperci se protejează de radiații va fi extrem de utiă  în încercarea umanității de a explora și coloniza alte planete.

Acest lucru are un potențial mare și pentru viitoarele deplasări spațiale, unde cantitățile mortale de radiații cosmice sunt unul dintre marile obstacole pe care oamenii de știință trebuie să le depășeasc pentru a trimite oamenii în siguranță în spațiu.

Astfel, ciupercile de la Cenobîl ar putea fi studiate pentru a putea dezvolta substanțe care să protejeze exploratorii spațiali de nivelul ridicat de radiații din spațiul cosmic.