Cercetătorii explică de ce așa-numitele „metale ciudate” seamănă cu găurile negre

de: Ozana Mazilu
26 07. 2020

Pentru prima dată, oamenii de știință spun că așa-numitele „strange metals” ar putea fi un nou tip de materie.

Conform unor cercetări publicate în revista PNAS, de către cercetătorii de la Institutul Flatiron și Cornell, există paralele între așa-zisele ”strange metals” și găurile negre. Asemănările neașteptate, spun ei, i-ar putea ajuta să aprofundeze teorii ale fizici cuantice încă neexplorate.

Cercetătorii au folosit elementele yterbiu, rodiu și siliciu pentru a crea un „metal ciudat”, un tip de metal în care electronii acționează ca o unitate, mai degrabă, decât în mod independent, cum ar fi într-un metal obișnuit (cuprul sau aurul).

Ce asemănări sunt între cele două

Rezistența electrică a unui metal sau cât de mult împiedică fluxul de electricitate este determinată de o serie de factori. Însă, potrivit noii cercetări, dacă un metal supraconductor – unul care nu împiedică deloc curenții electrici – este încălzit peste temperatura la care încă mai poate supraconducta, devine un “metal ciudat”.

În acel moment, rezistența sa este determinată doar de temperatură și de două constante fundamentale – aceiași trei factori care determină multe calități ale unei găuri negre.

„Faptul că le numim «metale ciudate» ar trebui să vă spună cât de bine le înțelegem”, a spus Olivier Parcollet, de la Centrul pentru Fizică Cuantică Calculativă a Institutului Flatiron, într-un comunicat. „Metalele ciudate au proprietăți remarcabile, asemănătoare cu cele ale găurilor negre, deschizând noi direcții interesante pentru fizica teoretică”, adaugă el.

Câteva proprietăți ale găurilor negre sunt determinate de temperatură și aceleași două constante fundamentale, cum ar fi în ce perioadă de timp fuziunea unor găuri negre va trimite unde gravitaționale. „Faptul că găsești aceeași scalare pe toate aceste sisteme diferite, de la metalele planckiene la găurile negre, este fascinant”, a spus Parollet.

Independent de această cercetare, merită o aducere aminte că din primăvara lui 2019 avem și-o primă fotografie cu o gaură neagră.