Cercetătorii au inventat gândacii „cameramani”. De ce au pus camere pe spatele insectelor?

de: Ozana Mazilu
17 07. 2020

Pentru a arunca o privire asupra vieții cotidiene a insectelor, oamenii de știință au construit o cameră minusculă pe care o pot monta pe un gândac, folosind un rucsac mic.

„Beetlecam”, așa cum a fost denumită camera video-gândac, a fost dezvoltată la departamentul de informatică al Universității din Washington. Scopul a fost proiectarea unei camere confortabile, care să nu întrerupă rutina zilnică a unui gândac, dar suficient de bună pentru a transmite imagini în direct pe un smartphone.

Rezultatul este o platformă robotică care oferă acces în timp real la viziunea asupra lumii a unei insecte. Practic, o premieră deosebită pentru cercetări.

Principala provocare pe care echipa a trebuit să o depășească a fost să construiască o cameră suficient de mică pentru a fi purtată de gândacii care transportă lucruri prin locuri abrupte.

Chiar și camera unui smartphone ar fi prea grea, așa că oamenii de știință s-au inspirat chiar din insecte în sine. Ca ochii unei muște, Beetlecam are un câmp vizual larg, dar doar o zonă îngustă în care imaginea este deosebit de clară.

Nu e chiar cinematecă 8K

„Am creat un sistem de camere wireless cu o putere redusă, cu greutate redusă, care poate capta o imagine a ceea ce se întâmplă în viața unei insecte, în viața de zi cu zi, sau poate crea un tip de viziune pentru niște roboți mici”, spune autorul principal Shyam Gollakota, profesor asociat la școala Paul G. Allen de Informatică și Inginerie de la Universitatea din Washington.

„Tipul acesta de vizualizare este atât de importantă pentru comunicare și pentru navigare, dar este extrem de dificil să îl faci la o scară atât de mică. Drept urmare, înainte de proiectul nostru, ideea de-a avea un sistem wireless nu a fost posibilă pentru roboți mici sau insecte”, a adăugat el.

Cercetătorii spun că ar putea într-o bună zi să se îndepărteze de partea de gândac cu Beetlecam și să creeze roboți de supraveghere de dimensiuni mari.