Reușita de la Cernavodă pentru care toată România poate fi recunoscătoare

de: Teodora Tudosie
26 04. 2020

Lupta pentru a deveni o țară cu emisii de carbon zero este una grea. Unul dintre cele mai importane elemente ar fi chiar Centrala Nucleară de la Cernavodă, cel puțin în ceea ce privește producția de energie electrică.

Producerea energieie electrice poate afecta mediul, în funcție de sursa folosită. Există unele mai poluante și altele mai puțin poluante. În România, una dintre cele mai importante surse de producție a energiei electrice o reprezintă energia nucleară.

Partea bună e că acest tip de energie este recunoscută drept una dintre cele mai utile în lupta schimbării climatice, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă. În România, singura centrală nucleară de la noi din țară, cea de la Cernavodă, face toată treaba.

Potrivit Nuclearelectrica, „energetica nucleară este recunoscută de toate forurile competente internaționale, printe care și Consiliul Mondial al Energiei, ca făcând parte din grupa tehnologiilor industriale cu emisii zero”.

Potrivit datelor SEN Transelectrica, energia nucleară se află pe locul trei în România. Întreg topul producției de energie electrică dintre 20 aprilie 2019 și 21 aprilie 2020 arată cam așa:

  1. Hidro – 26,8%
  2. Cărbune – 21,6%
  3. Nucleară – 19,9%
  4. Gaz – 16,5%
  5. Eolian – 12%
  6. Foto – 2,4%
  7. Biomasă – 0,8%

Centrala de la Cernavodă, singura sursă de energie nucleară din România

În România, avem o singură centrală nucleară. În 2017, centrala a fost al treilea cel mai mare furnizor de energie din țară, după Complexul Energetic Oltenia și Hidroelectrica SA. Cele două reactoare ale centralei asigură circa 20% din producția zilnică de electricitate la nivel național. De asemenea, centrala se află în primele zece din lume, per total, în ceea ce privește factorul de capacitate de 88% în medie. Concret, asta înseamnă că centrala a produs energie în 88% din timpul scurs.

Reprezentanții din cadrul Forumului Atomic Român (ROMATOM) țin să ne asigure că riscul unui accident nuclear în cazul centralei este unul extrem de scăzut. De altfel, menționează că riscurile asociate cu producerea energiei nucleare nu sunt mai mari decât cele asociate cu celelalte surse de energie.

„Tehnologia utilizată la CNE Cernavodă este una sigură și robustă, neavând niciun incident nuclear nicăieri în lume. Securitatea nucleară are la bază trei elemente cheie și anume: răcire, control și reținerea potențialilor produși radioactivi în interior și este asigurată atât prin monitorizarea atentă a parametrilor în timpul operării, cat și prin sisteme de oprire rapidă automată în cazul în care sistemele de siguranță identifică neconformități în operare”, spune ROMATOM.

La centrala de la Cernavodă s-a luat o serie de măsuri, în contextul pandemiei actuale. Peste 800 de angajați ai centralei nuclearelectrice au fost izolați într-un campus special de lângă centrală, potrivit Newsenergy. Pe scurt, personalul esențial se află izolat la locul de muncă. Poți citi aici, pe lung, despre asta.