Cel mai ciudat proces împotriva unei companii, sursă importantă de bani: cum s-a îmbogățit din ”plictiseală”

de: Alexandru Puiu
09 06. 2020

Printr-un proces câștigat de un fost angajat al unei companii, un tribunal din Europa a recunoscut fenomenul de bore-out. Opusul burn-out, care se traduce prin epuizare din cauza muncii, bore-out face referire la plictiseala obositoare de la birou.

Nu mai puțin de 50.000 de euro a câștigat un francez după ce a câștigat la Curtea de Apel din Paris un proces împotriva fostului său angajator. Tribunalul a decis că plictiseala de la birou manifestată prin lipsa sarcinilor sau lipsa activităților în conformitatea cu abilitățile angajatului este o formă de hărțuire morală. Conform publicației Le Figaro, din cauza urmărilor pe care l-a avut acel comportament al companiei față de angajat, societatea Interparfums trebuie să-i plătească despăgubiri.

Ca referință, Bore-out, citat în proces, este opusul fenomenului burn-out și definește o formă intensă de oboseală provocată de absența sarcinilor de serviciu, care se poate manifesta chiar și prin depresie.

Necazurile lui Frédéric Desnard legate de locul său de muncă au început în urmă cu șase ani, în timp ce lucra la Interparfums, el a avut o criză de epilepsie la volanul mașinii pe care o conducea. A urma un concediu medical pe o perioadă de șase luni care s-a finalizat prin concedierea sa de la locul de muncă. În procesul intentat împotriva companiei, bărbatul a susținut însă că la originea problemelor sale de sănătate s-au aflat condițiile degradante de la locul muncă. Punctual, i se încredințau din ce în ce mai puține sarcini sau sarcini sub calificarea sa, iar el a ajuns să simtă marginalizat și deprimat.

„Eram dl. Soluție, de la repararea lămpilor arse la supravegherea anumitor contracte sau a cheltuielilor de deplasare”, a insistat Desnard în tribunal. În 2010, cel mai mare client al companiei a încetat contractul cu Interparfums, iar Frédéric a simțit imediat consecințele. „Am avut mult mai puține sarcini de îndeplinit deoarece asistentele din direcția care îmi încredința misiuni au început să le facă ele însele. Fiecare încerca să justifice importanța postului său”, povestea, în 2018, Frédéric Desnard, care a trecut de la zile în care lucra din plin la o muncă efectivă între 20 și 40 de minute pe zi.

„Nu mai aveam energie. Simțeam un sentiment de vinovăție și de rușine că primeam salariul pentru nimic. Aveam impresia că sunt invizibil pentru companie”, adăuga el. Prima victorie a lui Desnard a venit în 2018, într-un tribunal specialzat în dreptul Muncii din Paris. Curtea respectivă a considerat că există o formă de hărțuire morală care s-a manifestat prin degradararea ”sănătăți fizice și mentale” a angajatului.

Compania a atacat decizia, dar a pierdut la Curtea de apel.  Pe lângă suma de 50.000 de euro primită de angajat, acest proces este unul foarte important, pentru că deschide porțile pentru ale cazuri de bore-out în tribunalele franceze.