Cea mai mare schimbare pentru carduri bancare tocmai a fost anunțată

de: Paula Artin
03 08. 2020

În ultima perioada părea că a fost uitată problema degradării mediului și a încălzirii globale. Condițiile actuale par mult mai stringente, iar pericolul imediat se simte mai accentuat decât cel estimat de unii specialiști sau de alții. În această situație, problemele de mediu au fost plasate pe un loc secund de către cei mai mulți dintre actorii mondiali.

Mastercard promite, însă, o transformare în ceea ce privește acest lucru. Compania a anunțat o posibilă trecere de la cardurile de plastic la o alternativă ecologică pentru acestea.

În prezent, sunt produse aproximativ șase miliarde de carduri anual pe glob, contribuind la producerea a 5,7 milioane de tone de deșeuri de plastic.

Cardurile sunt realizate dintr-un polimer sintetic de plastic, numit PVC. Obținerea PVC-ului se face cu ajutorul sărurilor, dar mai ales cu cel al petrolului. Rezistența sa duce la decenii în care acesta se degradează și se transformă în microparticule de plastic, care pot fi mai ușor absorbite de sol.

Schimbările pentru următoarele decenii

Mastercard propune o schema numită Parteneriatul Plăților Verzi (Green Payments Partnership – GPP) prin care să înlocuiască materialele plastice din care sunt realizate cardurile cu materiale prietenoase cu mediul. Peste 60 de instituții financiare au adoptat formal acest parteneriat și și-au asumat producerea cardurilor utilizând materiale reciclabile, biodegradabile, din surse bio și oceanice. Printre acestea se numără și Credit Agricole și Banca DBS din Taiwan.

„În acest mod, toată lumea are de câștigat – este mai bine pentru mediu, mai bine pentru afaceri și mai bine pentru nevoile consumatorilor.”
Ajay Bhalla, președinte al departamentului de informații al Mastercard

Ce bancă folosește deja cardurile ecologice

Inițiativa Mastercard nu este una nouă, însă. Încă din 2017, cardurile bancare ecologice au fost puse pe piață de o banca din Olanda. Cardurile Băncii Triodos sunt realizate dintr-un substitut pentru plastic, numit acid polilactic (PLA), creat utilizând surse regenerabile precum frunze ale plantelor sau porumb, notează Euronews. PLA este astfel biodegradabil, reciclabil și nontoxic atunci când este incinerat.

Triodos dorește să extindă această practică și în cadrul altor bănci. De aceea, a lansat o campanie pentru a crește nivelul de conștientizare a lipsei de investiții sustenabile în sectorul bancar.

Totodată, Visa a anunțat planuri pentru a realiza carduri din materiale ecologice. În colaborare cu CPI Card Group, cardul Earthwise vă fi realizat din 98% materiale de plastic obținute prin proces de upcycle.