Descoperire uimitoare: cea mai intensă explozie din spațiu de la Big Bang

de: Teodora Tudosie
02 03. 2020

Astronomii au descoperit recent cea mai intensă explozie observată în spațiul cosmic din ultimii 13,8 miliarde de ani, de la Big Bang.

Cercetătorii sunt de părere că emisia uriașă de energie a fost emanată de o gaură neagră supermasivă aflată la 390 de ani-lumină de Pământ. Aceasta se află în centrul constelației Ophiuchus, o agregare uriașă ce conține mii de galaxii, amestecate cu gaz fierbinte (plasmă) și materie întunecată.

NASA

Explozia cosmică a fost atât de mare încât cercetătorilor le este dificil să-i explice intensitatea. Ca să înțelegi mai bine, ar fi ca și cum ai declanșa 20 de miliarde de miliarde de megatone de material exploziv TNT în fiecare miime de secundă, pentru cei 240 de milioane de ani, spune co-autorul studiului, Melanie Johnston-Hollitt. Aceasta menționează că au mai observat explozii ale centrelor galaxiilor înaine, însă niciuna nu s-a comparat cu aceasta.

Cum s-a produs această explozie

Găurile negre sunt cunoscute pentru faptul că absorb energia și materia care intră în raza lor de atracțieegravitațională . Cu toate acestea, de asemenea, acestea aruncă și jeturi de energie și materie în timp ce mănâncă planete și stele.

Potrivit observațiilor, explozia a fost atât de puternică încât a reușit să facă o gaură în plasma grupării de galaxii, gazul fierbinte care înconjoară găurile negre.

Cantitatea de energie necesară pentru crearea cavității în interiorul Ophiuchus depășește cu mult recordul anterior, dintr-un grup de galaxii, cunoscut sub denumirea de MS0735+74.

De altfel, astronomii au detectat această cavitate din interiorul constelației Ophiuchus încă din 2016. Totuși, au ajuns atunci la conlcuzia că era mult prea mare pentru a putea fi cauzată de o asemenea explozie. Descoperirea a putut fi realizat astăzi pentru că, pe lângă NASA, telescoape ale Agenției Spațiale Europene, și altele din India și Australia și-au îndreptat atenția spre același loc și au putut obține mai multe date care să confirme că, într-adevăr a fost vorba despre o explozie.