Ce se întâmplă dacă nu îți speli cearșafurile: avertismentul științific s-ar putea să te sperie

de: Alexandru Puiu
09 02. 2020

În cazul în care nu ți-ai făcut un obicei din a-ți spăla cearșafurile la intervale regulate de timp, s-ar putea să-ți revizuiești atitudinea. Riscurile la care te expui sunt terifiante, iar consecințele, imediate.

Dacă te obișnuiești să faci un duș înainte să te pui în pat sau ai un set dedicat de haine în care dormi, să știi că aceste practici nu te salvează de la adoptarea unei igiene corecte pentru cearșafuri. Corpul uman, în viața de zi cu zi, elimină cantități semnificative de uleiuri, transpirație, murdărie, piele moartă, bacterii și diferite tipuri de microbi. În contextul în care pierzi între 49 și 63 de ore pe săptămână în pat, cele mai multe dintre cele enumerate mai sus ajung pe cearșafuri.

Un medic expert în igienă a afirmat de curând că, în cazul în care nu îți speli cearșafurile în fiecare săptămână, ești predispus la infecții grave cu viruși periculoși. ”Gândește-te la toate lucrurile pe care le faci în pat. Lăsând la o parte faptul că este locul în care dormi, poate funcționa ca spațiul în care ai biroul acasă, locul în care îți bei ceaiul sau mănânci prânzul. Poate fi patul unei pisici sau a unui câine. În funcție de activitățile pe care le desfășori în pat și cât de curat ești când te pui în el sau dacă poți haine de noapte, patul tău poate deveni foarte murdar și s-ar putea să-ți facă rău corpului.”, a explicat Lisa Ackerley, doctor de igienă și expert în soluții dezinfectante.

Lista motivelor pentru care ar trebui să-ți speli cearșafurile săptămânal este foarte mare, dar voi insista doar pe câteva. Acarienii sunt organisme infime care pot cauza alergii, pot agrava starea bolnavilor de astm, pot acutiza eczeme și se hrănesc cu particule de piele moartă pe care le elimini pe parcursul zilei și care se acumulează în cearșafuri.

Mai mult decât atât, transpirația, saliva și particulele de piele moartă care se depune pe cearșafuri reprezintă mediul propice pentru bacterii și virusuri. Conform unui studiu, un cearșaf nespălat poate găzdui între trei și cinci milioane de astfel de bacterii pe 6,5 centimetri pătrați. Fețele de pernă nespălat pe timp îndelungat, în mod absolut înfricoșător, ajung să aibă de 17.000 de ori mai multe bacterii decât un capac de toaletă.

La rândul lor, bacteriile provoacă acnee, mâncărimi și alte afecțiuni ale pielii care se pot rezolva când îți speli cearșafurile cu apă fierbinte.