Ce se întâmplă cu tine dacă locuiești lângă un corp de apă sau lângă pădure

de: Alexandru Puiu
11 05. 2020

Numărul celor care trăiesc lângă un corp de apă, la nivel global, nu este foarte mare comparativ cu cei care locuiesc pe uscat, dar cei dintâi au beneficii importante.

În cazul în care ai trăit cu impresia că te simți mai bine când stai câteva zile aproape de mare, să știi că nu ți s-a părut. Vederea valurilor care se lovesc de mal sau a întregii scene albastre neprihănite de om are un efect psihologic benefic. Te ajută să te relaxezi și să fii mai puțin stresat, conform unui studiu recent publicat în Health & Place. 

În teorie, aceste lucruri s-ar putea să fie relativ evidente pentru un număr mare de oameni, dar este îmbucurător când aceleași concluzii sunt confirmate de către oameni de știință. Un grup de cercetători de la Universitatea Canterbury din Noua Zeelandă și de la Universitatea de Stat din Michigan au realizat un studiu legat de impactul corpurilor de apă asupra oamenilor din orașe. În același context, realizatorii analizei au vrut să vadă dacă apropierea de o pădurea sau de natură verde are același efect.

În studiu, pentru eficientizarea analizei, corpurile de apă de orice fel, lac, mare, ocean, râu, au fost grupate în spații albastre. Parcurile și pădurile au fost clasificate ca fiind spații verzi. Studiul a fost realizat pe oamenii din Wellington, Noua Zeelandă, un orășel cu aproximativ jumătate de milion de locuitori. Localitatea este mărginită de Marea Tasmaniană și de Oceanul Pacific.

Concluziile la care au ajuns cercetătorii au fost cât se poate de clare și, din câte se pare, se aplică la toată lumea, indiferent de vârstă, gen sau clasă socială. În momentul în care poți vedea albastrul corpurilor de apă în cea mai mare parte a zilei ești mai sănătos din punct de vedere mental, mai relaxat. Implicit, având în vedere numărul mare de afecțiuni provocate de stres, ajungi să trăiești mai mult.

Partea un pic ciudată este că același principiu nu este valabil în cazul celor care trăiesc în apropierea spațiilor verzi. Încercând să găsească o explicație, cel mai probabil, concluzia are legătură cu impactul omului asupra spațiilor verzi. Beneficiul apropierii de apă s-ar putea să vină din prisma faptului că acel cadru vizual nu este modificat la niciun nivel de mâna omului.

În schimb, un parc este creat aproape de la zero de om și, implicit, nu te relaxează la fel. Până și o pădure, atâta timp cât se află în apropierea unor așezări omenești, a fost manipulată într-o formă sau alta, alterată, pentru a se conforma spațiului locuit. Ca urmare, nu te mai încântă la fel.