Ce se întâmplă cu banii românilor: Orban are dileme despre pensii și alocații

de: Alexandru Puiu
20 01. 2020

În ultimele săptămâni, s-au făcut multe promisiuni legate de creșteri pentru alocațiile și pensiile românilor. Ludovic Orban insistă însă pe faptul că acele promisiuni nu sunt deloc sigure.

Premierul României are multe dileme legate de creșterea pensiilor și alocațiilor pentru copii. Într-un interviu acordat celor de la Hotnews, a dat dovadă de multă reticență când vine vorba de existența fondurilor pentru un salt de 40% la pensii și 100% la alocații. Aceste afirmații au venit în contextul în care Președintele ne-a asigurat că se vor materializa. Se pare însă că lucrurile sunt mai complicate, iar premierul a spus că nu vrea să ia decizii care să pericliteze economia României pe termen lung.

Fiecare răspuns dat de Orban a fost vag. La întrebarea legată de dublarea alocațiilor a răspuns cu ”dacă există resurse financiare”. Întrebat pe șleau dacă sunt șanse să nu se mărească alocațiile în 2020, a răspuns că ”e o garanție că vom crește alocațiile pentru copii, cu cât le vom crește vom vedea în funcție de cum evoluează veniturile, cheltuielile”.

Premierul a continuat ambiguitatea și când s-a pus problema unei creșteri pe etape sau a unei alte amânări pentru alocații. „E cert că le creștem, vedem cum o vom face atunci când ne apropiem de termenul de rectificare a bugetului”, a explicat Orban. „Banii sunt prevăzuți, dar totul depinde de cum evoluează economia, dacă reușim să asigurăm un trend economic solid, o crește eco consolidată, să relansăm investițiile să îmbunătățim colectarea”, a completat el.

Nu au lipsit acuze la adresa PSD-ului, în privința legii pensiilor. „PSD a făcut varză legea pensiilor”, crescând „din burtă” punctul de pensie și creând „o vraiște generalizată. Orban a precizat că impactul bugetar în privința creșterii pensiilor este de aproximativ 16 miliarde de lei în acest an, în 2021, în jur de 150 de miliarde, iar impactul pe 2022 duce spre 180 de miliarde.

Vom crește pensiile cu siguranță, dar nu vom lua o decizie care să afecteze evoluția economiei pe termen lung. Vom crește și alocațiile, vom încerca să asigurăm o creștere cât mai mare. (…) Sper să nu vină și o criză economică. Ne va pune într-un impas extrem de grav, pentru că în ultimii 3 ani s-a dezechilibrat grav economia românească”, a spus el.