Ce joburi de acasă sunt cele mai căutate acum în România

de: Răzvan Băltărețu
06 04. 2020
Christin Hume / Unsplash

Jumătate din luna martie a fost sub semnul stării de urgență, dar și a șomajului tehnic. Acum avem câteva date și despre ce joburi de-acasă au fost mai populare în prima lună de primăvară.

În martie, domeniil în care românii și-au căutat joburi s-au schimbat. În trecut, angajații își căutau locuri de muncă pe criterii ca domeniul de activitate sau compania angajatoare. Odată cu criza medicală, starea de urgență și incertitudinea anumitor joburi, peisajul s-a schimbat. BestJobs anunță că au fost la mai mare căutare joburi remote sau work from home. Volumul căutărilor a ajuns la peste 250.000.

Angajații din financiar, transporturi sau inginerie au fost și ei activi în căutarea unui nou loc de muncă, nu neapărat de la distanță, cu un volum total de căutări pentru aceste domenii de aproape 80.000.

Ce joburi au fost mai puțin populare în martie

A fost observată o scădere a interesului din partea candidaților din domeniul medical și farma. Aceștia au realizat cu 20% mai puține căutări de joburi în acest domeniu comparativ cu februarie, notează Profit.ro.

Cumva evident, dar cele mai mari scădere au fost în domeniul transporturilor. Scăderea a fost remarcat și în turism sau HoReCa, două dintre cele mai afectate domenii în această perioadă. Scăderea a fost de până la 25% doar în martie.

În ceea ce privește recrutarea de personal specializat, numărul de posturi promovate a fost relativ stabil în raport cu perioada anterioară. Dacă în lunile anterioare topul companiilor care primeau cei mai mulți aplicanți era condus mai ales de jucătorii din domeniul retail sau financiar, în martie candidații s-au uitat mai ales la companiile din zona de telecom, tehnologie, energie și farma.

În ceea ce privește cererea de joburi, Huawei Technologies, Enel și Vodafone au atras cei mai mulți candidați în martie: aproape 6.000 de aplicanți. Perioada aceasta mai dificilă va ține cel puțin încă o lună și e foarte probabil ca evoluția spre joburi de la distanță să crească tot mai mult.