Ce impact a avut încălzirea globală asupra celor mai mari animale care au trăit vreodată pe Pământ

de: Ozana Mazilu
22 11. 2020

Încălzirea globală a produs, practic, dinozaurii uriași, spun oamenii de știință, după ce au descoperit cel mai vechi sauropod de acum 179 milioane de ani, în Argentina.

„Gigantul blând”, de mărimea unui autobuz cu două etaje, vine cu o nouă teorie asupra evoluției sauropodelor – cele mai mari animale care au umblat vreodată pe Pământ. Arată că au fost produsul încălzirii globale – ceea ce are implicații pentru lumea de astăzi, spun oamenii de știință.

Autorul principal, Dr. Diego Pol, a spus: “Emisiile mari de dioxid de carbon și metan nu numai că au modificat clima în trecut, dar au provocat, în cele din urmă, crize ale biodiversității, dispariția speciilor și modificări ale ecosistemelor la scară globală”. „Fosilele oferă dovezi despre impactul pe care gazele de seră îl pot avea asupra evoluției și dispariției speciilor”, adaugă el.

Noua specie, denumită Bagualia alba, a apărut la scurt timp după ce schimbările climatice rapide au modificat mediul înconjurător. Spre exemplu, plante diverse au fost înlocuite de copaci înalți, potrivite animalelor mai mari, cu dinți mai puternici. Spre deosebire de fiarele de 100 de metri lungime și 100 de tone care au apărut mai târziu, Bagualia era mult mai mică.

Cum a afectat clima evoluția speciei

Dr. Pol, de la Muzeul de Paleontologie Egidio Feruglio din Patagonia, a declarat: „A ajuns la aproximativ 12 metri de la cap până la coadă – și a cântărit aproximativ zece tone”. Avea, de asemenea, toate semnele distinctive ale descendenților faimoși ai sauropodelor, cum ar fi Diplodocus și Giraffatitan.

Bagualia avea gâtul lung, scheletul robust și patru picioare solide. Rămășițele sale fosilizate au inclus chiar și un craniu intact – ceea ce este crucial pentru înțelegerea acestuia. Rămășițele au aparținut a cel puțin trei indivizi. Oasele maxilarului, dinții, vertebrele și membrele au permis o reconstrucție detaliată a aspectului său.

Dr. Pol a spus: „Oasele sunt frumos conservate, inclusiv craniul destul de complet, care este foarte rar pentru un sauropod timpuriu, deoarece erau foarte delicate. Au fost găsite peste 100 de oase ale diferiților indivizi din noua specie”. El a continuat: „Bagualia este un sauropod – dinozauri cu corp mare, cvadruped și cu gât lung. Ca toate sauropodele, era erbivor. Dentiția sa sugerează că acest dinozaur s-a hrănit cu conifere și alte plante care au compus pădurile în urmă cu aproximativ 180 de milioane de ani. Dimensiunile Bagualiei ar fi descurajat dinozaurii carnivori să-l atace”.

Mărimea colosală a sauropodului și conformația sa corporală sunt de neegalat la vertebratele terestre din vremea lui. De asemenea, sunt renumiți pentru cozile lungi, picioarele asemănătoare stâlpilor și capetele mici. Spre comparație, unii erau de 17 ori mai grei decât un elefant african.

Evoluția lor a stârnit interesul experților de zeci de ani. Acum, o echipă internațională a legat reptilele direct de o catastrofă ecologică. Straturile de sedimente din care Bagualia a fost dezgropat în deșertul Patagonian au fost foarte precis datate odată cu dispariția misterioasă a sauropodelor mai primitive.

Acești dinozauri s-au dezvoltat în funcție de încălzirea globală

Dr. Pol a menționat: „Descoperirile de fosile de plante dinainte, dar și din perioada Bagualiei arată climatul și ecologia în care trăiau aceste animale”. A fost calculată astfel vârsta rocilor, folosind o tehnică numită datare radiometrică. Se bazează pe rata de descompunere a anumitor substanțe chimice. Acest lucru a indicat vremea caldă și umedă în care vegetația luxuriantă a dispărut brusc. Condițiile sezoniere foarte calde și uscate au fost caracterizate de o floră mai puțin variată, dominată de conifere.

Cu dinții lor subțiri, sauropodele cu corp mic preferau frunze și plante mai moi. Astfel, ei au murit din cauza hranei mai solide. Dr. Pol a explicat: „Sauropodele mari au fost singurele cu o dentiție mult mai robustă – bine adaptată pentru o vegetație atât de dură. Astfel, au devenit grupul dominant de dinozauri erbivori în acel moment.  Într-adevăr, adaptarea la acest tip de vegetație a fost probabil unul dintre motivele pentru care aceste animale și-au atins dimensiunile gigantice”.

“Apariția acestor dinozauri a coincis cu o criză drastică de mediu”

El a adăugat: „Noile date radiometrice de înaltă precizie arată că apariția acestor dinozauri a coincis cu o criză drastică de mediu, care implică încălzirea globală și aridizarea, înregistrate în urma erupțiilor vulcanice majore din emisfera sudică”.

Se cunosc, de asemenea, mai mulți dinozauri prădători din aceeași formațiune geologică unde a fost găsită Bagualia. Printre ele, cele mai cunoscute sunt recent publicatele Asfaltovenator vialidadi și Eoabelisaurus mefi. Aceștia erau consumatori de carne de dimensiuni medii, cântărind aproximativ două tone – similar cu Allosaurus. „Bagualia era mult mai mare și probabil că nu a fost atacată frecvent odată ce a ajuns la dimensiunea adultului. Este unul dintre avantajele evolutive de care au beneficiat acești erbivori gigantici”.