Ce ar mânca zombie în loc de creier uman? Mai mulți specialiști dezbat teoria

de: Ozana Mazilu
20 07. 2020
Screenshot din filmul World War Z

Să zicem că ești un zombie. Ți-e foame și vezi o ființă vie. Primul tău impuls este să-i mănânci creierul. Dar, deodată, simți ceva asemănător rușinii… te macină conștiința. Îți amintești că și tu ai fost om. Ești reticent: nu știi dacă să te hrănești sau să cruți o viață.

Așa că te îndrepți spre psihologul tău zombie, îi explici situația, iar el începe și râde. Te deranjează asta din cale-afară, dar îți explică ce se-ntâmplă: un program pilot pentru zombie cu conștiință. În loc de creiere umane, vei fi hrănit cu substanțe care arată și au gust de creier, ca să nu mai ucizi. Astfel, care ar fi substitutul perfect pentru un creier uman? Gizmodo a adunat câteva idei.

Idei care ar putea schimba filmele și jocurile video cu zombie

Sandeep Robert Datta, profesor în neurobiologie, Școala Medicală Harvard

Creierul este, desigur, compus în principal din lipide și, prin urmare, este perfect rezonabil să presupunem că zombie au o dorință pentru lipidele creierului. Dar de ce creierul uman și nu, să zicem, creierul de șoarece? Analiza lipidomică relevă că creierul uman este neobișnuit îmbogățit într-un compus numit sfingomielină (în raport cu creierul de la rozătoare) și, prin urmare, este mai rezonabil să presupunem că ceea ce își doresc zombii este, de fapt, o mulțime de sfingomielină. Deci, de unde s-o obținem? Ouă. Ouăle conțin sfingomielină. Mai mult, ouăle au avantajul că au o coajă albă și un centru bogat în lipide, la fel și creierul uman, astfel încât acestea par un substitut rezonabil.

Thomas Carmichael, profesor de catedră la neurologie, la Școala de Medicină David Geffen și co-director UCLA Broad Stem Cell Center

Un înlocuitor bazat pe alimente ar necesita multă muncă, pentru că ar trebui obținută o formă proteică cu aspect de creier. Niște macaroane cu brânză ar putea funcționa, dar nu cu brânză cheddar, ci mai grasă.

„Sandwich-ul de creier”, realizat din creierul de vacă, a fost ani de zile o delicatesă neobișnuită în St. Louis. Când am locuit acolo, am văzut cum arăta când o prăjeau și, într-adevăr, nu prea ai cu ce să înlocuiești. Rinichiul și ficatul sunt prea ferme și prea structurate, iar majoritatea alimentelor pe care le consumăm sunt, de asemenea, prea ferme și nu sunt suficient de grase. Un creier de la un alt animal ar putea funcționa, deși ar trebui să fie un animal cu un creier avansat – adică unul cu pliurile pe care le vedem când privim suprafața creierului. Acestea sunt cele care disting mamiferele superioare de mamiferele inferioare. De asemenea, fac din creierul uman un lucru deosebit în ceea ce privește substanța, textura și aspectul. Deci, un creier de animale, pentru a substitui creierul uman, ar trebui să aibă aceste caracteristici. Asta ar însemna, să zicem, un câine sau o pisică. Rozătoarele și iepurii, de exemplu, nu au aceste caracteristici.

Theresa Desrochers, profesor asistent în științele creierului, psihiatrie și comportament uman la Universitatea Brown

Cred că zombie-ul meu ar fi vegan. Lucrul pe care l-am găsit a fi cel mai apropiat ca textură de creier este tofu, pentru că este moale.

În linii mari, studiez tipul de planificare complexă și luarea deciziilor care este localizat în fața creierului, cortexul prefrontal. Această zonă este, de asemenea, una dintre cele mai susceptibile de a fi rănită dacă îți lovești capul, deoarece creierul tău foarte moale se învârte în interiorul craniului. Laboratorul nostru face de obicei o demonstrație pentru Brain Week și alte evenimente care le permit oamenilor să atingă tofu, apoi să-l agite într-un vas și să observe ce se întâmplă. Agită-l în apă (imitând unele dintre protecțiile pe care creierul nostru le are în lichidul cerebro-spinal în care plutește) și tofu se descurcă bine (motiv pentru care este ambalat în apă).

Din păcate, tofu nu imită toată plierea creierului, care ne permite să împachetăm atât de multe celule într-un spațiu îngust.

Richard Williams, lector în biotehnologie medicală, Universitatea Deakin

Cel mai bun lucru ar fi să faci mici versiuni ale unui creier din celule stem, numite organoide. Le crești într-un mediu 3D artificial care imită proprietățile țesutului nervos central și le permite să dezvolte rețele de celule neuronale într-un mod structurat. Sunt folosite pentru cercetarea medicamentelor și bolilor, dar probabil ar fi o gustare acceptabilă fără carne pentru un zombie conștient din punct de vedere etic.

Sarah Raskin, professor în psihologie și neuroștiință, Colegiul Trinity

Creierul este destul de moale și agitat. Din fericire pentru noi, plutește într-un bazin de lichid cefalorahidian care servește ca un material care protejează creierul delicat de craniul dur. Dar creierul este atât de moale încât poate deveni rănit cu ușurință fără ca capul să lovească vreun obiect. Dacă există suficientă mișcare de rotație sau de accelerare/decelerare pentru ca creierul să lovească craniul, vârfurile creierului pot fi înfrânte și celulele individuale pot fi întinse sau tăiate de conexiunile lor. Acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, în accidente de vehicule cu motor sau sindrom de copil agitat, unde capul este aruncat foarte repede înainte și apoi înapoi.

Consistența care se apropie cel mai mult de cea a creierului este gelatina. Dar aș recomanda zombie-ului nostru să facă gelatină cu lapte, nu cu apă. Acest lucru îi va oferi o consistență mai strânsă creierului, culoarea va fi mai opacă, precum un creier adevărat și va oferi mai multe proteine ​​atât de necesare pe care le dorește zombie. Există chiar și forme de gelatină în comerț, dacă zombie este capabil să acceseze magazine sau cumpărături online.