11 nov. 2020 | 10:57

Cât muncești pentru iPhone 12: prețul pentru români te va întrista

ACTUALITATE
Cât muncești pentru iPhone 12: prețul pentru români te va întrista

E mare vâlvă în fiecare an cu noile lansări de la Apple. Toți fanii iPhone așteaptă cu nerăbdare să-și achiziționeze noul model, chiar și fără căști sau încărcător. Dacă vreodată ai mâncat un sandwich în loc de niște paste la restaurant, ca să-ți iei ultimul iPhone, ei bine află că România nu se situează chiar atât de rău, în comparație cu alte țări, în ceea ce privește salariul mediu din care să-ți satisfaci micile plăceri nevinovate ale vieții.

Astfel, analiticii de la Picodi.com au comparat prețurile noului iPhone 12 Pro (128 GB) cu salariul mediu pe economie în câteva zeci de țări, pentru a determina durata de zile pentru care trebuie să muncească locuitorii acestor țări pentru a-și putea permite noul gadget de la Apple.

Cât trebuie să muncești la noi, dar și în alte țări, ca să-ți iei iPhone

iPhone

Prețul oficial al iPhone-ului 12 Pro în versiunea de 128 GB va fi de 5899 de lei în România. Însă, în cutia cu iPhone-ul din acest an nu vom găsi nici încărcător, și nici căști.

Conform celor mai noi date INS, salariul mediu pe economie în România este de 5337 lei brut (3275 net). Acest lucru înseamnă că un român obișnuit ar trebui să muncească 37,8 zile pentru a putea achiziționa un ultimul telefon de la Apple (fără a mânca nimic). În comparație cu Indexul iPhone de anul trecut, rezultatul României s-a înrăutățit cu 1,4 zile.

Salariile mari din Elveția permit cumpărarea unui nou iPhone în 4,4 zile de muncă. Salarul mediu din Statele Unite face posibilă cumpărarea acestui gadget în 6,1 zile lucrătoare, și un australian sau un locuitor obișnuit al Luxemburgului pot obține noul iPhone 12 Pro în 6,6 zile lucrătoare, conform Picodi.com.

Cele mai slabe rezultate dintre țările în care Apple a dezvăluit prețul iPhone-ului 12 Pro se regăsesc în Filipine și Ucraina – în aceste țări, un locuitor obișnuit trebuie să economisească 88,2 și, respectiv, 87,0 zile pentru a-și permite noul telefon. În Italia și Austria, noul gadget valorează 18,3 și, respectiv, 10,8 zile de muncă, iar în Bulgaria, vorbim despre 47,3 zile.

Așadar, dacă vrei să-ți iei iPhone cât mai repede, poate-ar trebui să te muți în Elveția, SUA sau Australia. În Filipine, Ucraina sau Columbia ar trebui să muncești destul de mult până să-ți permiți cel mai performant gadget de la Apple.