02 nov. 2020 | 14:34

iPhone 12 Pro le permite oamenilor orbi să-i „vadă” pe cei din jurul lor

ACTUALITATE
iPhone 12 Pro le permite oamenilor orbi să-i „vadă” pe cei din jurul lor

iPhone 12 Pro și 12 Pro Max de la Apple au o nouă funcție pentru utilizatorii orbi sau cu vedere redusă – capacitatea de “a vedea” alte persoane din jur.

Dispozitivele folosesc noul senzor Lidar de pe spatele telefoanelor pentru a detecta cât de aproape sunt alte persoane de utilizator, funcționalitate pe care Apple a numit-o People Detection.

De exemplu, când cineva nevăzător face cumpărături, va putea activa People Detection pe iPhone 12 Pro pentru a ști când trebuie să se deplaseze la coadă. Sau cineva care merge pe un trotuar va primi alerte cu privire la cât de apropiate sunt alte persoane.

People Detection va putea indica distanța persoanei față de utilizator în picioare sau metri și funcționează până la 5 metri distanță.

Oricine din cadrul camerei cu unghi larg a iPhone 12 Pro poate fi detectat de această funcție. Dacă există mai multe persoane în apropiere, People Detection va oferi distanța față de cea mai apropiată persoană.

Tehnologia va fi disponibilă ca parte a iOS 14.2 în următoarele săptămâni. Apple a lansat vineri o versiune beta a software-ului pentru dezvoltatori.

Ce este tehnologia Lidar?

Lidar este un tip de senzor de adâncime care ajută la aplicațiile de realitate augmentată și servește drept “ochi” mașinilor autonome. Acum, Apple îl aplică accesibilității într-un efort de a ajuta oamenii care au probleme de vedere să navigheze mai bine în jurul lor.

Tehnologia folosește noul scanner încorporat în gama de camere de pe iPhone 12 Pro și 12 Pro Max. Este, de asemenea, pe cel mai nou iPad Pro și este probabil să vină pe alte dispozitive în viitor.

People Detection folosește funcția Apple ARKit People Occlusion pentru a detecta dacă cineva se află în câmpul vizual al camerei și pentru a estima cât de departe este persoana respectivă. Scannerul lidar face estimarea mai precisă. Trimite o rază de lumină și măsoară cât durează pentru ca lumina să revină la scanerul lidar.

Toate detectările se întâmplă în timp real pentru a oferi feedback cu privire la cât de departe este o persoană de utilizatorul iPhone 12 Pro.

Cum funcționează People Detection?

Utilizatorul primește feedback de la People Detection în patru moduri posibile și poate fi utilizat în orice combinație. Toate acestea pot fi personalizate în setări.

O modalitate de a obține informații despre apropierea unei persoane este printr-o citire sonoră. De asemenea, utilizatorii iPhone 12 Pro pot seta o distanță de prag cu două sunete audio distincte. Una este pentru când oamenii se află în afara acestei distanțe și alta este pentru când oamenii sunt mai aproape de utilizator. Setarea implicită a pragului este de 2 metri.

Al treilea tip de alertă este prin feedback haptic. Cu cât o persoană este mai departe, cu atât vibrația haptică este mai scăzută în intensitate. Există, de asemenea, opțiunea de a obține o citire vizuală pe ecran. În acest caz, se va spune cât de departe este persoana respectivă, iar o linie punctată va indica unde se află persoana pe ecran.

People Detection este încorporată în aplicația Apple Magnifier. Utilizatorii îl pot lansa utilizând setarea Apple Back Tap sau prin butonul lateral Comandă rapidă accesibilitate. Siri poate lansa Apple Magnifier, dar apoi utilizatorii trebuie să activeze People Detection din meniu.

Este conceput pentru a fi un instrument situațional pe care oamenii îl pornesc atunci când au nevoie de el, mai degrabă decât o caracteristică permanent activată. Rularea acestuia pentru o perioadă semnificativă de timp va consuma multă autonomie a bateriei.

Deocamdată, iPhone-ul detectează doar oameni, dar dezvoltatorii ar putea folosi tehnologia lidar pentru a crea aplicații pentru detectarea obiectelor.