Cât de mult au băut românii în timpul pandemiei: cifrele arată o schimbare majoră a obiceiurilor

de: Ciprian Ioana
11 07. 2020

Piața băuturilor spirtoase e una care are o valoare de sute de milioane de euro. S-a vorbit mult despre legătura dintre consumul de alcool și perioada în care oamenii au stat mai mult izolați. Și au apărut și niște cifre pe acest subiect.

În fiecare an, arată cifrele oficiale, românii aruncă aproximativ 700 de milioane de euro pe băuturi spirtoase. Suma e mult mai mare dacă pui la socoteală vinul, berea sau alte băuturi alcoolice. Asta pentru că la categoria spirtoase intră băuturi precum whisky, rom, gin sau votcă.

Pandemia, însă, a schimbat comportamentul oamenilor. Unii oameni au consumat, într-adevăr, mai mult alcool. Numai că producătorii n-au simțit acest lucru. Sau, cel puțin, așa susțin. Pentru că au avut scăderi din altă parte.

Cât de mult au băut românii în timpul pandemiei

Pandemia de coronavirus a dus la închiderea restaurantelor şi barurilor. Chiar dacă consumul ar fi crescut acasă, o mare scădere vine din zona barurilor și localurilor, arată ZF.

„Businessul a scăzut cu aproape 40% în această perioadă, în mare parte din cauza închiderii totale a canalului HoReCa. Retailul a avut o scădere de 25% în aprilie, pe când mai a fost la nivelul anului trecut“, spune Tudor Furir, directorul general al Pernod Ricard România.

În cuda faptului că specialiștii au recomandat autorităţilor din întreaga lume să încerce să limiteze consumul de alcool în această perioadă, nu prea s-a întâmplat așa.  A intervenit chiar și OMS, care a respins teoriile de pe internet potrivit cărora consumul de alcool ar ajuta împotriva noului tip de virus.

OMS a spus că mai multe boli transmisibile şi nestransmisibile (care pot face o persoană mai vulnerabilă privind contractarea de Covid-19) sunt asociate consumului de alcool.

„Oamenii ar trebui să reducă la minim consumul de alcool oricând, dar mai ales în timpul pandemiei de Covid-19Alcoolul compromite sistemul imunitar al organismului şi creşte riscul de efecte adverse ale sănătăţii”, explicau reprezentanții OMS.

Consum ridicat de droguri în pandemie

Pe de altă parte, studiile arătau că-n perioada pandemiei a crescut și consumul de droguri. Biroul ONU pentru Droguri şi Infracţiune susține că traficul ilegal de droguri deschide oportunităţi de a câştiga bani pentru persoanele afectate financiar de criza noului coronavirus, în timp ce cererea de droguri urmează să crească din cauza aceloraşi probleme economice provocate de pandemie.

În Afganistan, spre exemplu, principalul producător mondial de opioide, recoltarea opiului, care a început din luna martie, a fost iniţial îngreunată de faptul că zilierii din Pakistan nu au mai putut trece frontiera închisă cu Afganistanul din cauza epidemiei.

Însă afganii care şi-au pierdut locurile de muncă din cauza crizei COVID-19, în particular femei, au fost atraşi să înlocuiască mâna de lucru pakistaneză în recoltarea opiului.