Cât de mult ajută aplicațiile de monitorizare a răspândirii virusului: de ce n-ai mai auzit nimic de ele

de: Teodora Tudosie
09 06. 2020
Mika Baumeister / Unsplash

Aplicațiile de monitorizare a răspândirii virusului au fost promovate drept unul dintre cele mai utile instrumente pentru depășirea pandemiei. Totuși, deși mai multe țări au adoptat asemenea tehnologii, acestea nu au dat rezultatul așteptat.

Unele state ale lumii au început să folosească astfel de aplicații pentru cetățenii lor. Guvernele care optează pentru utilizarea tehnologiei Bluetooth pot dezvolta propria aplicație de la zero sau pot folosi soluția creată în comun de Google și Apple, pentru a dezvolta o aplicație pe baza acesteia. Există, de asemenea, și aplicații folosesc GPS-ul mai invaziv, sau altele care pe o combinație de Bluetooth și GPS

Ce se întâmplă cu aplicațiile de monitorizare a răspândirii virusului

Fie că vorbim despre unele sau despre altele, scopul acestora este să urmărească unde se deplasează o persoană infectată pentru a-i avertiza pe cei cu care a intrat în contact că au fost expuși la virus. La nivel teoretic, acestea ar fi extrem de utile în limitarea răspândirii virusului. Totuși, în practică, lucrurile nu stau tocmai așa.

Situația este una complexă, iar aplicațiile prezintă mai multe probleme, atât cu privire la implementare, cât și cu privire la folosire. Experții Universității Oxford spun că o persoană care folosește o aplicație de urmărire ar putea împiedica infectarea a alte două persoane. Totuși, e nevoie ca cel puțin 60% din populație să o folosească pentru a ajuta cu adevărat la oprirea unor noi focare.  Majoritatea țărilor care au implementat aplicații nu s-au apropiat niciodată de acest nivel. Islanda, la 40%, are una dintre cele mai mari rate de adopție.

Vei vedea în continuare o listă de țări care deja au adoptat astfel de aplicații și cât de mult au ajutat acestea la depășirea pandemiei.

Care e situația aplicațiilor în țările care au adoptat așa ceva

Italia

Aplicația Immuni implementată aici folosește soluția Google-Apple. Din 8 iunie, acesta a început să fie testată în patru regiuni, înainte de a fi pus la dispoziția restului țării. Sistemul este descentralizat și nu colectează date personale, precum numele utilizatorului. Dacă un utilizator este testat pozitiv și încarcă rezultatul, poate alege să partajeze informațiile cu un server central condus de guvern.

China

Eforturile de urmărire ale Chinei sunt integrate în aplicațiile populare de aici, WeChat și Alipay. Fiecare persoană primește un cod QR personalizat care este scanat de fiecare dată când intră într-o clădire sau merge cu mijloacele de transport în comun. Fiecăruia i se atribuie un statut de sănătate – verde, galben sau roșu – după ce autoritățile verifică istoricul călătoriilor, de contact și simptomele raportate. Codul de culoare stabilește dacă pot părăsi casa, utiliza transportul public sau pot intra într-o clădire.

Statele Unite

Nu există aici nicio inițiativă cu privire la de monitorizare a răspândirii virusului la nivel național. Fiecare stat este lăsat să-și creeze propriul sistem, după cum consideră de cuviință. Alabama, Dakota de Nord și Carolina de Sud au fost printre primele state care s-au angajat public să utilizeze tehnologia Apple și Google. De ceallată parte, Utah își construiește propria aplicație care va folosi și GPS și Bluetooth și va centraliza datele.

Islanda

Aplicația de aici se numește Rakning C-19 și a fost adoptată în aprilie. Urmărește datele GPS ale utilizatorilor pentru a compila o listă a locurilor în care aceștia s-au dus. Această aplicație de monitorizare a ajuns să fie folosită de 38% dintre cei 364,000 de locuitori ai Islandei. Dar, în ciuda unei implementări timpurii și a unei utilizări pe scară largă, o figură principală din echipa care se ocupă de gestionarea situației legată de COVID-19 spune că impactul real al Rakning C-19 a fost mic, în comparație cu tehnicile de urmărire manuală precum apelurile telefonice.

Franța 

Țara a respins modelul Google-Apple, optând să-și construiască propria aplicație numită StopCovid, lansată săptămâna aceasta. Deși funcționează similar cu alte aplicații de urmărire Bluetooth și se bazează pe un test de coronavirus pozitiv pentru a-i alerta pe alții, datele sunt stocate central și gestionate de oficialii guvernamentali.

Marea Britanie

Aplicația sa NHS Covid-19 este încă într-o fază de testare, deși oficialii guvernamentali spun că intenționează să o extindă la nivel național în următoarele săptămâni. Aplicația se bazează pe Bluetooth, dar nu solicită detalii personale, în afară de prima parte a codului poștal al unei persoane. Datele vor fi găzduite pe un server central.

Spre deosebire de alte aplicații, versiunea din Marea Britanie îi va avertiza pe cei care au intrat în contact cu persoane care raportează doar simptome de coronavirus, chiar și înainte ca acestea să fie testate pozitiv. După ce persoana respectivă este testată, sistemul va trimite instrucțiuni suplimentare dacă rezultatul este pozitiv sau va trimite o notificare de alarmă falsă, dacă este negativ.

Singapore

Statul a fost printre primele care a lansat o aplicație de urmărire Bluetooth completfuncțională, care se numește Trace Together. Aplicația solicită informații personale, cum ar fi un număr de telefon mobil, iar datele sunt partajate autorităților de sănătate, după un diagnostic coronavirus pozitiv. Aplicația este voluntară, iar la sfârșitul lunii mai a fost descărcată de puțin peste 26% din populație.

Autoritățile au ajuns la concluzia că aplicația nu este eficientă, așa că a lansat ideea că cetățenii ar putea urma să fie obligați să poarte un dispozitiv care ar permite o mai bună monitorizare.