Cât de bine este să dormi la amiază: beneficiile ațipitului, confirmate de cercetători

de: Alexandru Puiu
07 03. 2020

Indiferent cât ai dormit pe parcursul nopții, în mod inevitabil, pe la amiază te lovește o stare de somnolență și ai da orice pentru o pauză de o oră. Nimic nu te-ar face mai fericit decât să ațipești un pic, iar beneficiile acelui gest sunt semnificative.

Mulți oameni sunt îngrijorați că un somn de o oră sau două în timpul zilei îți strică somnul de pe parcursul nopții, te moleșește și te face mai ineficient. Realitatea este însă cu totul alta, iar beneficiile sunt confirmate de cercetători.

Dacă reușești să te odihnești un pic în timpul zilei, îți ajuți corpul să se încarce cu energie, să se relaxeze, în timp ce creierul tău procesează informațiile din prima parte a zilei. Dintr-un punct de vedere, perioada în care ațipești, te ajută să te repari. În contextul în care lipsa de somn este din ce în ce mai comună, din cauza stilului haotic de viață pe care îl ducem și a locurilor de muncă care nu mai sunt de la 9 la 5, ori pauză de somn te ajută să te echilibrezi un pic.

Lipsa de somn duce la depresie, anxietate, diabet, boli cardiovasculare, artrită , creștere în greutate, dureri cronice, probleme gastrointestinale, dezechilibru hormonal și o varietate de infecții. La nivel mental, dacă nu te odihnești suficient, poți avea probleme comportamentale, pierderi de memorie, deficite de performanță și cogniție.

Dacă ațipești de două ori pe săptămâni, îți scade riscul de bolilor cardiovasculare, conform unui studiu publicat de cercetătorii de la Universitatea din California. Într-un studiu publicat în 2010 de Universitatea Harvard, se arată că un somn la amiază între 60 și 90 de minute poate fi la fel de benefic pentru activitatea creierului precum o noapte de somn.

Un psiholog american este de părere că perioadele în care ațipești facilitează scăderea nivelului de cortizol din corp, în același timp, scăzând nivelul de stres și facilitând relaxarea. Nu trebuie să dormi mult ca să fii mai eficient, mai alert iar timpul de reacție la o varietate de impulsuri externe să scadă. Somnul te ajută să fii mai puțin impulsiv și mai tolerant cu cei din jur. Nu în ultimul rând, un somn de o oră are efecte benefice net superioare celor derivate dintr-o ceașcă de cafea.