Calea Lactee se deformează și nimeni nu știe de ce: de vină ar putea fi coliziunea cu o altă galaxie

de: Teodora Tudosie
03 03. 2020

Cercetătorii au descoperit că galaxia noastră își schimbă forma, iar motivul ar putea fi coliziunea dintre Calea Lactee și o galaxie din apropierea sa.

Astronomii au observat pentru prima dată forma galaxiei noastre în anii ’50. Au stabiit atunci că aceasta nu este plată, ci are o formă încovoită și răsucită. Astfel, o parte este orientată în jos, iar cealaltă în sus. Totuși, aceștia nu au putut să determine cu exactitate ce anume face Calea Lactee să aibă această formă neregulată.

În 2019, o echipă de cercetători polonezi au creat nou model 3D al galaxiei noastre care-ți arată cel mai bine forma pe care o are aceasta:

Galaxia are un diametru de peste 100.000 de ani lumină, iar Sistemul nostru Solar se află în centrul acesteia. Aceasta conține aproximativ 250 de miliarde de stele, care se grupează în formă de spirală, în jurul unei găuri negre supermasive.

Potrivit unor teorii ale oamenilor de știință, deformarea ar putea fi dată de forța gravitațională a halo-ului de materie întunecată care înconjoară galaxia sau de câmpul magnetic.

De ce se deformează Calea Lactee

Acum, o echipă de cercetători din cadrul Turin Astrophysical Observatory din Italia vine cu o nouă teorie. Pentru că deformarea galaxiei este mai accelerată, ipotezele anterioare n-ar putea fi posibile.

Echipa de cercetători a monitorizat mișcarea a 12 milioane de stele gigante, cu ajutorul telescopului Gaia al Agenției Spațiale Europene (ESA). „Încovoierea” ar completa o rotație în jurul centrului Căii Lactee în 600 – 700 milioane de ani, spun cercetătorii italieni. Viteza este mult mai mare decât se așteptau aceștia, pe baza predicțiilor anterioare.

Rezultatele noului studiu arată că această deformare ar fi cauzată, de fapt, de o altă galaxie satelit a Căii Lactee. Eloisa Poggio, coordonatoarea echipei, spune că observațiile susțin scenariul în care deformarea ar fi rezutatul unei coliziuni cu o altă galaxie din apropiere. Cercetătorii nu au identificat galaxia, însă presupun că este vorba despre Sagittarius, o galaxie pitică care orbitează Calea Lactee.

E bine de menționat și faptul că deformarea nu are niciun efect notabil asupra vieții pe planeta Pământ.