E momentul perfect să-ți faci cinema acasă. Poți porni de la acest proiector
Avem online mai mult conținut ca niciodată. Mai mult, și echipamentele au devenit mai bune. Așa că nu-i exclus să iei în calcul să ai un cinema în sufragerie. Te înțeleg, ba chiar te sprijin, pentru că tocmai am făcut asta.
Prima dată când am văzut un proiector a fost la liceu și era mai mult un experiment pentru ceea ce liceul numea “laborator de audio-vizual”. Ani mai târziu am ajuns să folosesc unele dintre cele mai bune echipamente din zona asta, de la unul extrem de portabil la BenQ TK850 cu 4K și HDR. Și, cum ziceam, conținutul nu lipsește.
Recent, Netflix a listat pe platformă filmul MANK. E regizat de David Fincher, personajul principal e Gary Oldman și prezintă povestea din spatele unui film legendar: Citizen Kane. Dacă nu l-ai văzut, nu contează cu adevărat. MANK are o poveste de sine stătătoare și e un mic fragment din ceea ce poți cataloga drept cinematografie clasică.
În timp ce filmele cu supereroi sunt excelente ca să mănânci niște popcorn și să te deconectezi de la lume, filmele ca Citizen Kane, MANK sau producțiile lui Wes Anderson, Martin Scorsese și altora ca ei au menirea de-a te impresiona, surprinde și bucura prin cinematografie. Uneori, te trec prin tot spectrul emoțiilor. În fine, cam așa poate fi definită cinematografia clasică, pe scurt, iar mie îmi place.
Așa că uite punctul în care m-am regăsit: proiectorul BenQ, Netflix la dispoziție și mai mult stat acasă. Popcorn n-am avut, că parcă-i mai plăcut în sala clasică de cinema, dar am avut plăcerea de-a vedea MANK, câteva seriale și să revăd două filme românești (6.9 pe scara Richter și Sieranevada) chiar acasă pe-un perete generos și cu un sunet bun.
Proiectorul pentru acasă cu toate tehnologiile moderne
Recunosc că în afară de IMAX nu m-a interesat tehnologia proiectoarelor de cinema. Dar știu ce ar trebui să aibă un echipament modern, atât camerele, cât și ecranele, ca să te bucuri de cea mai bună calitate a conținutului. Iar BenQ TK850 bifează excelent la aceste capitole.
Oferă o rezoluție 4K, HDR-PRO ca să ai o calitate ridicată și în camere cu prea multă lumină (deși recomand cât mai puțină) și suport pentru HDR 10 și HLG. Totodată, beneficiază de-o mulțime de moduri, în funcție de conținut. Eu am tot vorbit de cinema, dar la fel de bine te poți uita la competiții sportive. Mai mult, are un sistem de reglare automată a imaginii pe perete, ca să nu mai stai tu să tot reglezi.
BenQ TK850 a fost proiectat cu trei consumatori în minte (uneori, toți trei pot fi într-unul singur): iubitorii sportului, îndrăgostiții de cinematografie și cei care urmăresc extraordinar de multe seriale. Pentru toți aceștia, entuziaști și nu numai, pune la dispoziție opțiunile necesare ca să te bucuri de conținut. Proiectorul are și telecomandă, în caz că vrei să mai reglezi lucruri și când te uiți la ceva.
Există, totodată, și opțiunea CinemaMaster Video+ Motion Enhancer prin care e îmbunătățit conținutul de tip sportiv sau filmele de tip blockbuster, în care acțiunea se derulează foarte rapid. Ca să nu mai zic că CinemaMaster Audio+2 pentru o experiență audio mult mai bună decât ce poți obține de la televizor și la o distanță excepțională față de ce poate oferi un laptop (cum a fost cazul meu).
Pe scurt spus, proiectorul preia conținutul și îl îmbunătățește ca să ai o experiență de vizionare ceva mai imersivă. Mișcarea din videoul respectiv e îmbunătățită, la fel și culorile sunt “masate” și cu cât ai mai bun conținutul de bază cu atât va fi mai plăcut cel final pe care îl vezi pe perete.
Recunosc însă că MANK nu-i conținutul pe care ți-l recomand pentru așa proiector. E un film alb-negru care poate să nu fie pe gustul tuturor. Ce-am apreciat însă a fost redarea foarte plăcută a tonurilor de gri. Dacă vrei culoare, dar și conținut bun, îți recomand creațiile lui Wes Anderson, Irishman, Knives Out, serialul 3%, Mindhunter sau chiar Love & Anarchy.
Uite încă o veste bună din viitorul apropiat: producțiile Warner Bros. vor fi disponibile online în aplicația HBO Max. Ideea e simplă: conținutul e deja disponibil. Ai așa ca servicii: YouTube (cu ce vrei, ba chiar și zona de Originals), Netflix, HBO Max, Apple TV+, Disney+ sau Amazon Prime Video. Sigur, unele nu-s disponibile acum în România. La un moment dat vor fi.
Pe toate acestea le poți vedea pe aproape orice platformă, de la telefon la televizor. Sau te poți bucura de ele pe un proiector. Și acesta din urmă are un avantaj important, independent de toate opțiunile de care ziceam la modelul TK850: faci imaginea cât de mare o vrei. Apoi, odată setată, tot ce înseamnă HDR și optimizarea sunetului vor deveni din mențiuni într-o fișă de specificații opțiuni care chiar să-ți fie utile. Mai ales dacă îți plac filmele cu supereroi, unde culorile și sunetul sunt excelent lucrate.
În fine, ca să și închei această recomandare. În cazul meu, un produs ca BenQ TK850 a extins felul în care consum conținutul. Și e impresionant, pe de o parte, cât de departe au ajuns echipamentele de tipul acesta. Nu m-aș fi așteptat, în urmă cu doar câțiva ani, să văd așa atenție pentru tehnologii ca HDR sau o redare cât mai bună a culorilor și detaliilor. Asta și pentru că scenariul de utilizare e cam același: proiectarea unei imagini pe un perete.
Ideea e că, pe baza experienței mele cu TK850, am observat cum poți compensa deficiențele mediului (perete nu suficient de negru, prea multă lumină în cameră, acustică destul de proastă etc.) prin tehnologie. Ca să nu mai zic că, independent de filme și seriale, poți să joci și jocuri video. Mai rămâne loc de-o singură recomandare: ai grijă să ai un cablu HDMI cât mai bun și suficient de lung.