Avertismentul ING: „Atenție la mesaje înșelătoare”. Cum te protejezi ca să nu rămâi fără bani

de: Răzvan Băltărețu
25 03. 2020

ING Bank a transmis o informare clienților prin care îi îndeamnă să fie atenți la ce mesaje primesc în aceste zile. Pe fondul panicii legate de situația în care suntem, e posibil să fii mai predispus să crezi tot felul de mesaje. Nu e cazul.

Banca a făcut o listă cu tipurile de mesaje pe care le-ai putea primi în aceste zile. Cea mai populară abordare e printr-un mail de phishing. Aici intră acele mesaje care par a fi trimise din surse legitime, care solicită fie accesarea unor link-uri sau descărcarea unor fișiere sau imagini (care pot conține viruși), fie oferirea de informații confidențiale, precum date personale, date bancare, parole, numere de card. Cum vorbim de bănci, în niciun caz nu-ți introduce datele ING Bank în alte surse decât cele oficiale.

Totodată, escrocii folosesc apeluri telefonice care par a fi din partea spitalelor sau centrelor medicale prin care te informează că o rudă/cunoștință este infectată cu virusul și ți se solicită bani pentru tratament. În plus, ING Bank avertizează că e populară și promovarea de oferte de produse la prețuri foarte bune: măști chirurgicale, dezinfectant, echipamente de protecție, echipamente medicale.

Sunt și cazuri în care infractorii apelează la anunțuri false de donații pentru centre medicale ce luptă împotriva virusului, organizații sau instituții care par reale și solicită bani pentru cumpărarea de alimente pentru cei din zonele afectate.

Nu în ultimul rând, e bine să știi că infractorii apelează și la promovarea ofertelor de investiție în diferite măsuri de protecție, remedii, tratamente, vaccinuri și alte medicamente miraculoase.

Ce te sfătuiește ING Bank să faci

Verifică dacă mail-urile primite au o sursă legitimă. Nu deschide mesaje nesolicitate sau a căror sursă nu o cunoști. Nu deschide fișiere atașate mailului și nu accesa link-urile din mail, aplicații de mesagerie sau reclame. S-ar putea să descarci viruși direct pe calculatorul sau telefonul tău.

Neapărat nu divulga niciun fel de date personale sau bancare cum ar fi: parole, coduri de activare, numărul cardului, codul PIN etc. Și verifică înainte să cumperi sau să faci o donație. Caută recenzii despre organizație, site și produs.

ING Bank te mai sfătuiește să acorzi atenție sporită ofertelor care par prea bune ca să fie adevărate, mai ales la cele de interes pentru această perioadă. Filtrează informația cu care intri în contact pe rețelele sociale. De cele mai multe ori, conturile false sunt folosite ca instrumente în încercarea de fraudă. Implicit, informează-te din surse oficiale. Există multe informații false prezentate interesant, cu sfaturi din partea unor experți falși.

Nu în ultimul rând, instalează o soluție de securitate ce oferă cel puțin protecție la nivel antimalware, antispam si antiphishing.