Avertisment | La ce trebuie să fii atent când folosești aplicații ca Tinder

de: Ciprian Ioana
15 02. 2020

Internetul a făcut posibilă conexiunea între oameni aflați în colțuri diferite ale lumii. Iar aplicațiile de dating ca Tinder sunt extrem de populare.

Tocmai ce a trecut Valentine’ Day și, probabil, mulți îndrăgostiți au simțit nevoia să marcheze momentul. Un studiu recent publicat de Financial Times arăta că, în ultimii 10 ani, a crescut puternic ponderea cuplurilor care s-au cunoscut datorită internetului.

Și nu e vorba doar de socializare pe Facebook și Instagram. E vorba și de aplicațiile de dating extrem de populare precum Tinder și Badoo, care au devenit nelipsite din telefoanele multora. Numai că acestea vin la pachet, ca orice alt serviciu digital, cu riscuri de securitate.

Specialiștii Kaspersky susțin că hackerii se îndreaptă spre aceste aplicații, tocmai pentru că sunt extrem de utilizate. Iată de ce trebuie să te ferești.

Cum te ferești de riscurile de pe Tinder și alte aplicații similare

Specialiștii Kaspersky au venit cu o analiză pe 2019 referitoare la cazurile de malware. Așa au descoperit că au fost răspândite 1963 de fişiere unice, sub pretextul aplicaţiilor legitime. Două treimi dintre ele au fost mascate sub numele de Tinder (1232 fişiere) şi o altă şesime a fost legată de Badoo (263 de fişiere), ambele aplicaţii recunoscute la nivel mondial.

Pericolele sunt diverse, în funcție de fișier. De la troieni care pot descărca alte programe malware, la cele care pot trimite SMS-uri scumpe şi adware, ceea ce face posibil ca fiecare ping pe care îl primeşte un utilizator să fie un fel de notificare publicitară enervantă, mai degrabă, decât un mesaj de la un partener potenţial.

De exemplu, una dintre aplicaţiile care arată la prima vedere ca Tinder, este, de fapt, un troian bancar care solicită în mod constant drepturi la servicii de accesibilitate, iar la obţinerea acestora, primeşte, în realitate, tot ce are nevoie pentru a fura bani de la utilizator. O alta apare sub denumirea „Setări” – imediat după instalare, afişează un fals mesaj de „eroare” şi mai târziu dispare, cu o probabilitate ridicată să revină cu anunţuri nedorite câteva zile mai târziu.

„Dragostea este unul dintre acele subiecte de interes universal pentru oameni şi, desigur, aceasta înseamnă că şi atacatorii cibernetici sunt acolo. Întâlnirile online au făcut ca viaţa noastră să fie mai uşoară, dar au adus şi riscuri pe drumul spre iubire. Sfătuim utilizatorii să fie atenţi şi să utilizeze versiuni legale ale aplicaţiilor, disponibile în magazinele oficiale de aplicaţii. Şi, desigur, le dorim mult noroc să îşi găsească perechea perfectă pentru această zi specială”, susțin cei de la Kaspersky.

Ce trebuie să faci

Specialiștii vin și cu o listă de sfaturi, pentru a fi sigur că nu ajungi victima hackerilor.

  • Verifică întotdeauna permisiunile acordate, pentru a vedea ce au voie aplicaţiile instalate să facă
  • Nu instala aplicaţii din surse care nu prezintă încredere, chiar dacă li se face reclamă în mod activ şi blocaţi instalarea programelor din surse necunoscute, din setările smartphone-ului
  • Află mai multe informaţii despre site-ul de dating pe care intenţionaţi să îl vizitaţi: informează-te despre reputaţia sa pe Internet
  • Folosește o soluţie de securitate fiabilă precum Kaspersky Security Cloud, care oferă protecţie avansată atât pe Mac, cât şi pe PC şi dispozitivele mobile
  • Iar pentru utilizarea aplicaţiile de dating în siguranţă, evită să dai prea multe informaţii personale străinilor şi asigură-te că persoana pe care o întâlnești este reală, deoarece impostorii folosesc adesea profiluri false pentru înşelătorii.