Avertisment APIA: ce se întâmplă cu motocicletele omologate după 1 ianuarie

de: Ciprian Ioana
07 01. 2020

Se schimbă regulile în baza cărora motocicletele și mopedele pot fi omologate de la 1 ianuarie, transmite APIA.

Industria auto se confruntă cu reglementări dure care au rolul de a elimina poluarea de pe străzi. E valabil și în cazul motocicletelor și al mopedelor, care, de asemenea, sunt încadrate cu o anumită normă de poluare. Omologarea lor se face după aceleași criterii care-s luate în calcul și la autoturisme.

APIA – Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile – transmite că, de la 1 ianuarie, toate noile motociclete şi mopede care vor fi omologate trebuie să îndeplinească anumite standarde. Practic, noul standard de mediu Euro 5 va înlocui norma de poluare actuală Euro 4.

Cum se omologhează motocicletele după 1 ianuarieP

Potrivit APIA, există doar câteva modele care nu trebuie să se supună noilor reguli de la 1 ianuarie. Acestea sunt motocicletele enduro şi cele de trial, mopedele cu trei roţi concepute pentru scopuri utilitare şi cvadriciclurile uşoare. Ele sunt considerate segmente de nişă, astfel că au primit o perioadă de tranziţie până la 1 ianuarie 2024 pentru implementarea standardului Euro 5.

O altă modificare este introducerea progresivă a unui al doilea nivel de diagnoză cu care motociclul este echipat din construcţie (OBD). Acesta permite identificarea avansată şi semnalizarea defecţiunilor, precum şi defectarea sistemelor de control al emisiilor, arată specialiștii APIA.

După data de 1 ianuarie, performanţele de mediu ale motocicletelor cu motorizare Euro 5 vor deveni similare cu cele ale automobilelor cu motorizare Euro 6.

„Din punct de vedere al ofertei, tehnologia vehiculelor a contribuit la îmbunătăţirea performanţei de mediu a motocicletelor. Membrii ACEM au investit foarte mult în cercetarea şi dezvoltarea produselor, făcând, astfel, posibil ca noile motocicluri sa fie conforme cu standardul Euro 5. Pentru aceasta, ele sunt echipate cu tehnologii precum catalizatori cu 3 căi cu control al senzorilor de oxigen, sisteme electronice complexe de gestionare a funcţionării motoarelor, sisteme avansate de injecţie de combustibil şi distribuţie variabilă” – comunicat APIA

Constructorii auto susțin că noile reglementări sunt în concordanţă cu Acordul Verde European, documentul prin care țările memebre și-au asumat un transport mai puţin poluant.