Avantajul pe care țările bogate îl au cu privire la vaccinul împotriva virusului

de: Teodora Tudosie
18 06. 2020

Când vine vorba despre un vaccin împotriva noului virus, lucrurile nu sunt sigure. Totuși, e cert că țările mai bogate au un avantaj major în ceea ce privește procurarea leacului.

Banii sunt soluția în cele mai multe dintre situațiile neplăcute. Este și cazul vaccinului împotriva noului coronavirus, care ar ajunge întâi în țările bogate, lăsându-le pe cele mai puțin bogate în dezavantaj.

Vaccinul produs de compania farmaceutică AstraZeneca în colaborare cu University of Oxford, a dat unele dintre cele mai promițătoare rezultate de până acum. În consecință, compania deja a anunțat începerea producției vaccinului împotriva SARS-CoV-2, chiar înaintea rezultatelor fazei a treia din studiile clinice.

Mai multe țări s-au grăbit să se asigure că cetățenii lor vor avea suficiente doze de vaccin, cheltuind extrem de mulți bani pentru acestea. Marea Britanie a investit 79 de milioane de dolari în vaccinul Oxford, în schimbul asigurării a 30 de milioane de doze. SUA s-au asigurat că vor primi 300 de milioane de doze din același vaccin, după semnarea unui contract cu AstraZeneca care a dus Statele Unite la o cheltuială de 1,2 miliarde de dolari.

De asemenea, Germania, Franța, Italia și Olanda – care conduc împreună Alianța Europeană pentru Vaccinuri – au semnat un acord cu AstraZeneca pentru 400 de milioane de doze până la sfârșitul anului 2020. Alianța se angajează să ofere acces echitabil tuturor țărilor membre ale UE care doresc să participe la această inițiativă. Au fost cheltuite pentru aceste doze aproximativ 2,3 miliarde de dolari.

Potrivit Mediafax, România ar putea și ea obține vaccinurile prin acest mecanism coordonat de cele patru țări, fie printr-un alt parteneriat pe care Comisia Europeană l-ar putea face pentru a asigura accesul la vaccinul împotriva coronavirusului.

Țările sărace sunt dezavantajate când vine vorba de vaccin

Potrivit producătorilor de vaccinuri, ar urma să fie nevoie de aproximativ 10 miliarde de vaccinuri pentru a fi suficiente pentru toată lumea de pe planetă.

Totuși, activiștii din cadrul ONU și Crucea Roșie Internațională au avertizat că aceste achiziții, prin care țările bogate pun la bătaie sume mari pentru a se asigura că prind vaccinuri pentru cetățenii lor, ar urma să lăse în urmă țările mai sărace.

 „Nu vrem să fim într-o situație în care există doze de vaccin, dar sunt disponibile doar pentru unele țări”, a declarat Dr. Soumya Swaminathan, om de știință șef în cadrul Organizației Mondiale a Sănătății. „Trebuie să avem un consens, pentru a putea fi de acord să împărtășim vaccinul într-un mod care să îi protejeze pe cei mai vulnerabili”, a mai adăugat aceasta.

Vestea bună e că există și serie de inițiative înființate pentru a se asigura că țările mai sărace vor avea, totuși, acces la vaccin. AstraZeneca a spus că a semnat acorduri în valoare de 750 de milioane de dolari cuCoaliția pentru inovații în domeniul pregătirii pentru epidemii (CEPI) și cu Gavi, The Vaccine Alliance pentru a asigura 300 de milioane de doze. Compania a semnat, de asemenea, un acord cu Serum Institute din India, care a rezervat 400 de milioane de doze pentru țările cu venituri mici și medii. Iar aceste inițiative nu sunt singurele care există.