Atenționare pentru părinți: copiii au devenit ținta hackerilor prin aceste jocuri

de: Răzvan Băltărețu
26 03. 2020
David Preston / Unsplash

Specialiști în securitate cibernetică au tot avertizat că vor fi infractori care vor profita de această perioadă. În cazul de față, au profitat de jocurile pentru copii, dar și de aplicații utilitare. Acestea au fost disponibile pe Android.

Consumul de internet, filme și jocuri a crescut incredibil în această perioadă. Iar infractorii n-au stat pe loc. Acum, s-au folosit de 24 de jocuri pentru copii ca să obțină date. Informațiile au fost furnizate de CheckPoint Research. Conform acestora, infractorii au reușit să treacă de filtrele Google și cu 32 de aplicații utilitare.

Ce-au folosit infractorii e malware-ul Tekya. Acesta este gândit să păcălească utilizatorii să dea clicl pe ceea ce ei cred că sunt acţiuni oneste. În realitate, aceste interacțiuni sunt procesate drept click-uri pe reclame distribuite pe Google, Facebook şi alte platforme. Implicit, aceste interacțiuni generează bani pentru cei care au creat această amenințare cibernetică.

Cea mai mare problemă e că, în cazul jocurilor pentru copii, se adresează unei categorii de utilizatori care nu-și dau seama de această exploatare. De cealaltă parte, nici părinții nu cunosc foarte bine jocurile pentru copii și ajung să le descarce pe cele periculoase

Google a avut un an intens pentru Android

Aflăm aceste detalii acum, pentru că aplicațiile periculoase au fost scoase din Play Store. Asta nu înseamnă că problema a dispărut. Ba mai mult, în 2020, am aflat de două probleme majore cu platforma Google.

La începutul lunii, specialiști în securitate cibernetică au avertizat că peste un miliard de dispozitive Android din întreaga lume sunt vulnerabile la atacurile hackerilor. Motivul e simplu: sunt multe modele care nu mai acceptă actualizări de securitate și protecție încorporată. Asta înseamnă că datele personale sunt expuse în special în fața atacurilor de tip malware.

Prin februarie, Google se lăuda că a eliminat din magazinul său nu mai puțin de 600 de aplicații considerate periculoase. Compania americană se lăuda cu acest efort și publica și lista aplicațiilor cu probleme.

Numai că, până să facă acest lucru, acele aplicații au fost descărcate și folosite de milioane sau chiar miliarde de utilizatori. Este și cazul unei aplicații create de chinezi, care depășise miliardul de descărcări la data la care s-a descoperit că-și spiona utilizatorii la fiecare pas făcut pe internet.