Atenție: toți românii care au card bancar trebuie să știe. Confuzia care te face să ajungi dator vândut

de: Andrei Simion
16 10. 2020

Când vine vorba de serviciile bancare, e bine să te informezi de zece ori înainte să iei o decizie. Altfel, ajungi să plătești comisioane, dobânzi și tot felul de alte taxe pentru un moment de grabă. Așa e cazul și cu diversele tipuri de carduri.

În general, cardurile de credit sunt propuse de bănci drept o alternativă la un credit de nevoi personale. Dar nu-i cazul. În general, acestea vin la pachet cu costuri foarte mari în momentul în care folosești bani de pe ele.

Sunt însă și cazuri când un card de credit e util. De exemplu, nu plătești dobânda dacă dai înapoi banii cheltuiți în perioada de grație (în 30-61 de zile) și poți folosi mai multe carduri și astfel îți prelungești perioada grație. Împrumutul nu are niciun fel de dobândă.

La ce să fii foarte atent când treci la un card de credit

E esențial să nu folosești cardul de credit la retrageri de numerar de la bancomat. Pierzi, de fapt, de trei ori: plătești comision la retragerea de numerar (care poate ajunge și la 3% din suma retrasă, plus 10 lei), nu beneficiezi de perioada de grație, iar dobânda pentru sumele retrase direct de la bancomat este mai mare decât cea pentru folosirea creditului direct la comerciant.

Totodată, dobânzile sunt mai mari decât cele practicate la credite și lunar trebuie să rambursezi un anumit procent din sumele utilizate de pe card.

Și, pe cât posibil, ar fi bine să rambursezi mai mult decât suma minimă lunară. Dacă te limitezi la plata sumei minime de rambursat, restituirea împrumutului poate dura ani de zile, chiar și în condițiile în care nu uitilizezi cardul din nou.

Iar pentru economia ta personală e bine să știi că din fiecare suma rambursată de ține, banca va opri mai întâi 100% comisioane și dobânzi datorate și abia apoi începe să îți acopere din suma împrumutată. Dacă nu vei ține cont de această regulă, vei putea rămâne cu datorii, pentru care se calculează penalități.