Atenție, șoferi. Greșeli aparent minore pentru care iei amendă usturătoare atunci când ești la volan

de: Andrei Simion
10 12. 2020

Dacă ne amintim de traficul îngrozitor din București, ne putem gândi probabil că legislația rutieră e prea blândă cu cei care se află la volan. Însă sancțiunile există, iar ele pot fi chiar considerabile pentru abateri minore și foarte des întâlnite.

Pentru a nu fi luat prin surprindere de un polițist rutier pentru o greșeală la volan de care nici măcar nu erai conștient, iată o listă cu câteva abateri minore, dar care te pot costa grav.

Muzica din mașină, semnele de începător, murdăria de pe anumite părți ale caroseriei și semnalizarea sunt doar câteva dintre abaterile considerate minore de șoferi, dar care le pot aduce o amendă majoră.

Polițiștii nu trec cu vederea aceste greșeli

1. Poți fi tras pe dreapta și amendat de polițiști dacă ești la volanul unei mașini murdare.

Potrivit legii, circularea cu un autoturism ale cărui plăcuțe de înmatriculare sunt murdare și nu pot fi identificate pot aduce o amendă din clasa I de sancțiuni, cuprinsă între 290 și 435 de lei.

2. În cazul celor care vorbesc la telefon fără un dispozitiv de tip handsfree, amenda începe de la 290 de lei și poate ajunge până la 435 de lei și face parte din clasa a II-a de sancțiuni.

Pe lângă această amendă, șoferul prins cu telefonul la ureche va primi și două puncte de penalizare.

3. Șoferii care aruncă gunoaie pe drumurile publice vor primi o amendă greu de trecut cu vederea, din clasa a IV-a de sancțiuni, ce poate ajunge până la 2.900 de lei.

4. Chiar și unul dintre cele mai frecvente obiceiuri proaste ale șoferilor români le aduce sancțiuni usturătoare. Lipsa semnalizării atunci când schimbi direcției de mers costă între 290 și 435 de lei.

5. Nici cei care abia și-au luat permisul de conducere nu sunt scutiți de amendă. Codul Rutier prevede o sancțiune specială pentru ei și vizează chiar semnele de începător.

Potrivit legii, conducătorii auto care au obținut permisul de mai puțin de un an trebuie să afișeze un semn distinctiv, de culoare galbenă, pe parbriz și pe lunetă. Cei care nu respectă această regulă pot primi o amendă cuprinsă între 290 și 435 de lei, din clasa I de sancțiuni.

6. Muzica dată prea tare în mașină este un alt motiv care te poate face bun de plată.

În timpul mersului, șoferul are obligația să fie atent la autospecialele cu semnalele acustice în funcțiune, pentru a le putea permite trecerea în siguranță.

Dacă acest lucru este împiedicat din cauza volumului prea ridicat al muzicii în autoturism, conducătorul ar putea fi sancționat cu o amendă în valori care încep de la 580 de lei și ajung până la 725 de lei.

7. Stingătorul, triunghiurile reflectorizante și trusa medicală sunt obligatorii, iar absența lor atrage amenzi cuprinse între 580 și 725 de lei.

8. Dacă lipsa semnalizării schimbării direcției de mers este deja un lucru de întâlnit în trafic, același lucru îl putem spune și despre lipsa centurii de siguranță.

Din păcate, pe lângă faptul că nerespectarea acestei reguli poate avea consecințe grave în cazul unui accident, lipsa centurii îți poate aduce și o amendă cuprinsă între 290 de lei și 435 de lei.

În cazul în care vei fi surprins în trafic nerespectând una dintre aceste reguli, consecințele sunt destul de grave și pe partea financiară, pe lângă propria siguranță, așa că s-ar putea să vrei să te informezi clar înainte de a fi pus în fața unei astfel de situații.