Atenție, români: cardul și contul bancar, în pericol. Pierzi bani imediat
Internetul vine la pachet și cu riscuri, dincolo de avantajele evidente pe care le oferă.
În pandemie și nu numai, românii au învățat că pot plăti online comod și-n siguranță. Numai că pe internet există și riscuri la care te expui dacă nu ești atent. Poți rămîne fără bani în conturi dacă datele tale ajung pe mâna hackerilor.
Chiar și așa, comerțul online crește de la an la an. În 2019, comerțul global online avea o estimare de creștere de 20,7%, până la 3.500 de miliarde de dolari. Iar 2020 se anunță și mai spectaculos din acest punct de vedere.
Cum să ai grijă de cardul și contul bancar atunci când plătești online
În primul rând, spun specialiștii, trebuie să te asiguri că banii tăi sunt cheltuiți pe ce trebuie și nu-ți iei țeapă.
”Deși un preț foarte bun nu înseamnă neapărat că produsul este contrafăcut, dacă o ofertă pare prea bună pentru a fi adevărată, de obicei chiar așa este. Mulți vânzători care vor să înșele se bazează exact pe ideea de a atrage cumpărătorul cu un preț atât de bun, încât acesta cumpără din impuls, fără să fie atent la alte detalii. Un preț extrem de bun ar trebui să ridice semne de întrebare în ceea ce privește calitatea produsului și să încurajeze o verificare atentă a vânzătorului, înainte de a cumpăra”, declară Mugur Pantaia, director general HP Inc Romania.
Pe de altă parte, sunt câteva instrumente și metode de verificare la îndemâna oricui, care pot fi folosite înainte de a cumpăra un produs.
- 1. Citește cu atenție recenziile de 5 stele
- 2. Fii atent la detalii – aici ar fi mai multe lucruri de zis: citește secțiunea „Despre noi” sau „Contactează-ne”. Dacă abundă greșelile gramaticale și lipsesc informații importante, precum adresa companiei sau numărul de telefon, e un indicator bun că ceva nu este în regulă. De asemenea, poți verifica domeniul web. Ar trebui să fii precaut dacă site-ul are terminația .org sau .net – retailerii legitimi nu le utilizează de regulă. Iar dacă nu ești sigur, poti copia adresa web într-un website checker precum DomainTools, care îți oferă detalii despre domeniu și adresa IP. Ferește-te de paginile scrise în limba țării în care te afli, dar al căror domeniu este în alt stat! Nici site-urile create foarte recent nu sunt de mare încredere.
- 3. Verifică ambalajul – odată ce produsul ajunge la tine, există câteva modalități prin care poți verifica dacă acesta este original sau contrafăcut. Ambalajul îți poate oferi un prim semn. Majoritatea brandurilor folosesc ambalaje premium de bună calitate pentru produsele lor. Ambalajul înseamnă mai mult decât protejarea produsului în timpul transportului, acesta reprezintă imaginea și valorile brandului și, de aceea, companiile investesc mult în calitate. Cei care vând produse falsificate, nu.