Atac cibernetic asupra unui spital din România: ce au căutat hackerii
Un spital din România a fost ținta unui atac cibernetic. Hackerii au reușit să cripteze și să blocheze baza de date de la Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea.
Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea a devenit ținta hackerilor. Reprezentanții unității au reușit să blocheze întreaga bază de date, mai exact toate informațiile și fișierele existente în serverele unității sanitare. Autoritățile competente au fost sesizate în acest caz.
Spital din România, atacat de hackeri
Conducerea Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea anunță că au fost sesizate toate instituțiile competente cu privire la acest incident de securitate, precum și instituțiile în relația cu care acest incident ar fi putut avea repercursiuni directe.
Ulterior, datele criptate au fost recuperate, astfel încât activitatea medicală să nu fie perturbată.
„Mulțumim tuturor instituțiilor care s-au implicat și ne-au sprijinit, toată baza de date a Spitalului Municipal fiind în prezent reconstruită.”
Maria Silaghi, managerul spitalului orădean
Nu e pentru prima data când hackerii atacă spitale din România. În iunie anul trecut, mai multe unități medicale au fost atacate, iar Serviciul Român de Informați (SRI) ar fi depistat cine s-ar afla în spatele atacului cibernetic – hackeri din China. Pentru a ajunge la această concluzie ar fi fost luate în calcul orele la care hackerii chinezi au fost activi și indiciile lăsate în mesajele de răscumpărare.
La acea vreme, patru spitale au avut activitatea afectată. Este vorba despre spitalul Victor Babeș din București, cel din Huși, Dorohoi și Cărbunești. Pacienții de la Victor Babeș nu puteau fi preluați și nu li se puteau face analize. Spitalul din Huști și-a pierdut toate documentele referitoare la pacienții internați în instituție.
SRI spunea la acea vreme că este vorba de un virus ransomware pe nume Bad Rabbit, ce a mai făcut victime în Europa de Est prin octombrie 2017.