Anchetă globală legată de coronavirus: de ce s-au implicat peste 100 de țări în analiza OMS

de: Alexandru Puiu
19 05. 2020

Deși pandemia continuă să facă valuri în multe colțuri ale mapamondului, un grup format din 116 țări vrea să inițieze o investigație legată de răspunsul global la coronavirus și, mai ales, asupra măsurilor propuse de Organizația Mondială a sănătății, în acest context.

Deși măsurile propuse de OMS în ultimele luni nu au fost neapărat considerate litere de lege în majoritatea statelor lumii, Organizația Mondială a sănătății a ocupat un rol vital în percepția globală asupra infecțiilor cu Covid-19. ​”Un virus microscopic ne-a adus în genunchi și încă nu știm ce să facem.” Astfel și-a început discursul secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în deschiderea lucrărilor Adunării Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) prin videoconferință.

Cea mai recentă adunare globală a statelor membre ONU a avut ca scop principal adoptarea unui proiect ce vizează inițierea unei investigații globale referitoare la originile Sars-Cov-2. Un proiect de rezoluție al UE și al Australiei solicită lansarea „unui proces de evaluare” cât mai curând posibil pentru a examina răspunsul internațional asupra sănătății și măsurile luate de Organizație ca răspuns la pandemie.

Este important de reținut că inițiativa cu pricina a avut parte de susținere majoră la întâlnirea prin videoconferință. Nu mai puțin de 116 țări s-au arătat încântat de proiect. Mai urmează însă votul efectiv, după ce textul documentului publicat de Reuters va fi prezentat pe parcursul zilei de azi în fața Adunării OMS. Pentru a se materializa, este necesar votul a două treimi din 194 de membri.

Deși investigația nu pare să pună neapărat răspunsul oficialităților chineze într-o lumină proastă, Beijingul s-a opus investigației internaționale cu privire la pandemie. „Nu este momentul pentru a declanșa o investigație. Nu am văzut multă unitate între țări în lupta împotriva coronavirusului. Și multe state au ignorat recomandările OMS”. Acesta este motivul pentru care secretarul organizației solicită ca cele 194 de state prezente să rămână unite. Pentru moment. „Când vom lăsa în urmă pandemia, atunci da, va trebui să ajungem la cercetarea responsabilităților.”, a insistat Antonio Guterres.